Vučić: Suština je da nas nateraju da priznamo Kosovo, teške nedelje i meseci pred nama

Aleksandar Vučić
Izvor: Kosovo Online

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da su pred zemljom teške nedelje i meseci, jer je ključni cilj međunarodne zajednice da Srbiju primoraju, na jedan ili drugi način, ubacujući je u određeni pravni okvir, da prizna nezavisnost Kosova, na šta on, ponavlja, neće pristati.

"Bićemo pod još mnogo pritisaka, koristiće i zlupotrebljavaće situaciju da Srbija ima šta da izgubi. Zato su Albance stavili kao pod sankcije, koje i nisu toliko ozbiljne, a time zapravo ucenjuju Srbiju, jer imamo šta da izgubimo“, rekao je Vučić novinarima u Palati Srbija.

Zato, kaže, za Srbiju sledi mnogo teških stvari, teških dana, nedelja i meseci, jer će uslediti pokušaji da se pre izbora u SAD i EU mnogo toga reši na Kosovu.

"Neće biti lako, ali naše je da se borimo i koliko možemo da čuvamo zemlju na svakom mestu i u svakom trenutku“, poručio je Vučić.

Na konstataciju da će načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović sutra razgovarati sa komandantom Kfora o bezbednosti na Kosovu, Vučić je rekao da ne misli da će tema tog razgovora biti bilo šta više od toga, jer i nema o čemu drugom da se govori.

Ukazao je da se Srbija sve vreme suočava ne samo sa dvosturkim standardima, već sa bezobzirno licemernim ponašanjem.

„Kfor i NATO se s pravom pozivaju na Rezoluciju 1244 i oni svoj mandat crpe iz tog dokumenta, ali kada ih pitate za druge norme iz te iste rezolucije, kažu nam – ne gledajte u prošlost, nego u budućnost“, primetio je on.

Na to, kaže, mi, nedovoljno veliki moramo da se naviknemo.

„I da se u granicama mogućeg borimo za narod i zemlju. Biće mnogo važnih razgovora, svaki nam je važan, ali suštinski njihov cilj je da da nas primoraju, na jedan ili drugi način ubace u pravni okvir, da ovako ili onako pritnamo nezavisnost Kosova“, ukazao je predsednik Srbije.

Pojašnjava da nisu ključna pitanja ni izbori na severu, ni glasanje na izborima u Srbiji, ni dokumenti, tabice... već samo priznanje.

„Jesu to sve problemi, ali nije suština. Ništa nije ključno od toga. Ključno je samo hoćemo li mi njih da pustimo u Ujedinjene nacije“, rekao je Vučić i poručio:

„Ne, nećemo“.

Dodao je, međutim, da je to uvek lakše reći, ali da svi treba da znaju da to sa sobom povlači i određene posledice.

„Nisu pretnje mesecima unazad uzaludne... To će samo da se nastavlja i svaki dan će da govore kako su Kosovu uvedene sankcije, pa sti traže da ih uvedu i Srbiji... Kad pitamo zbog čega, kažu – zbog Banjske. A, za istragu o pokšaju ubistva Dragiše Galjka, Jovanovića, kažnjavanje za pokušaj ubistva srpskih dečaka u Štrpcu, nema odgovora. Kažu da je to naše sitničarenje....“, rekao je predsednik Srbije.

Na pitanje hoće li potpisati nešto, odgovorio je da ne želi da se ponaša „pilićarsko-šibicarski“, niti da stiče političke poene u izbornoj kampanji.

„Ne, neću potpisati. Rekao sam to 1.000 puta, na najtežim mestima. U lice Makronu, Šolcu, Borelju, Lajčaku... Ali, nije problem šta ću reći, već ne treba politiku da svodimo na parole, već da objasnimo da malo toga možemo da uradimo, da vodimo računa o nijansama...“, rekao je Vučić.

Ne čeka nas, ponavlja, lak period, zbog čega je potrebno da se čuvaju mir i stabilnost, da se razmišlja o budućnosti.

Ukazao je i da je veoma mali manevaraski prostor Srbije.

„I niko ne kaže da nismo u pravu za Rezoluciju 1244, Povelju UN... Niko nije glup, sve oni to znaju ali sila boga ne moli. Oni mogu sve i baš ih briga..“, rekao je Vučić.

Naveo je primer da prištinska strana ne želi da dođu porodice nestalih sa obe strane, jer kažu da im nisu potrebne.

„Pa, zbog njih to valjda i radimo... Kažite nam onda otvoreno da vas nestali ne zanimaju, da Prištinu porodice ne interesuju... Nema više igre u rukavicama, niko se ni sa kim tu ne igra... Znamo mi šta oni žele, oni znaju šta mi želimo i nema tu mnogo skrivnaja i filozofije“, rekao je Vučić i zaključio:

„Čekaju trenutak da nas pritisnu do kraja, a mi čekamo trenutak da pritiske odbijemo“.