Vučić: Svedoci smo najveće krize od Drugog svetskog rata, od četvrtka neće biti izvoza pšenice, brašna, kukuruza i ulja

Vučić na B92
Izvor: Print Screen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za televiziju B92 da se svet nalazi u najvećoj krizi od Drugog svetskog rata, kao i da je odlučeno da od četvrtka Srbija obustavlja izvoz pšenice, brašna, kukuruza i ulja.

On je kazao da je ta odluka doneta zbog situacije u svetu i povećanog izvoza tih namirnica poslednjih dana.

"Ovo je toliko velika opasnost, ceo svet se ruši pred nama ali niko o tome ne govori. Svi pričamo o Zelenskom a niko ne govori o našim problemima", rekao je Vučić.

Govoreći o poskupljenju energenata i nafte, on je kazao da je danas pripremljena odluka vlade da se smaje carine uvoza nafte iz trećih zemalja da bi se obezbedila puna snabdevenost tržišta.

"Oslobađamo plaćanje carinskih dažbina na uvoz iz trećih zemalja. Sutra će vlada doneti odluku da oko 199 dinara bude cena evrodizela na pumpama, ali smo doneli dodatnu odluku da imamo pravo indeksacije. Država plaća 20 odsto od ukupne akcize. Država se toga odriče da zadrži cene i makroekonomsku stabilnost. Donosimo i odluku da za poljoprivredike na svim Nisovim pumpama ostane cena 179 dinara i da se ne pomera narednih mesec i po dana, a za sve druge će biti minimalno povećanje i 90 odsto rasta cena država preuzima na sebe kako bi zaštitila proizvođače", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, država će samo u ovom mesecu za EPS i Srbijagas platiti još 150 miliona evra, a da ljudi ne osete i imaju najnižu cenu struje u Evropi.

"Struja nam ulazi u cenu svih proizvoda.  Struju držimo da bude najniža u Evropi. Tražimo ugalj iz Grčke, Bugarske, Rumunije da bismo mogli da imamo dovoljno struje. Kupujemo i mazut i sve drugo, snalazimo se mi ali trošimo ušteđevinu", rekao je Vučić.

Govoreći o dešavanjima u Ukrajini on je kazao da bi najviše voleo da se sutra potpiše mir, ali da ne očekuje da će doći do smirivanja situacije.

"U poslednja 24 sata došlo je do strašnih poremećaja koji će dovesti do strašnih implikacija na događaje u Srbiji. Ono što mi očekujemo sutra je odluka EU oko koje postoje različiti stavovi. Građani Srbije treba da znaju da Evropa 40 odsto potreba za gasom dobija se iz Rusije, oko 30 odsto su nafta i naftni derivati i sve to ne može lako da se nadoknadi bez obzira na robu iz SAD i Katara", rekao je Vučić.

On je rekao i da je zahvaljujući deviznim rezervama dinar stabilan.

"Znate šta znači kada to uradite svojoj zemlji", rekao je Vučić.