Vučić: Za privedene sa Kosova oglasio se i Stejt department, a hapšenje Srba niko ne primećuje

Aleksandar Vučić Pink TV
Izvor: PrintScreen TV Pink

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas, povodom godišnjice Briselskog sporazuma, da je prazna, besmislena i bezobrazna retorika zapadnih zemlja da će Priština trpeti posledice ukoliko ne bude sprovela obavezu formiranja ZSO. Na navode da je srpska policija zadržavala autobuse sa Kosova, poručio je da niko u Srbiji nije držao nikoga i da je to najveći bezobrazluk - i Stejt department i EU su se oglasili o tome, ali kada je u pitanju hapšenje Srba na Kosovu - niko se ne oglašava i ne reaguje.

"Prazna je, besmislena i bezobrazna retorika zapadnih zemlja da će Priština trpeti posledice ukoliko ne bude sprovela obavezu formiranja ZSO. Ta se retorika više i ne ponavlja, već to pomenu na neku godišnjicu, inače ih to ne zanima", ukazao je Vučić na TV Pink.

Podsetio je da je Srbija 2013. godine mislila da je načinila težak kompromis, dodajući da je taj sporazum potpisao tadašnji premijer Srbije Ivica Dačić, a da je i lično učestvovao u tome.

"To nisam krio. Sam sa, otišao da trpim najveće napade na KiM, Ivica je bio u Americi. Radili smo šta smo mislili da je najbolje za zemlju u tom trenutku da ne budemo brutalno kažnjeni“, istakao je Vučić.

Ukazao je da je dobra stvar što je Srbija još uvek izdržala da ne prizna nezavisnost Kosova i da i dalje Srbi na Kosovu postoje kao narod, a da nije bilo uvođenja sankcija i kaznenih mera.

Ocenio je da je to što od Briselskog sporazuma prošlo 11 godina, a da nije formirana ZSO, sramota SAD i EU.

"To je pokazalo da su oni sve vreme imali isti plan da Srbi moraju da isporuče šta je po planu, Albanci nikada neće morati ništa“, zaključio je Vučić.

Vučić je prokomentarisao i kaznene mere EU prema Prištini zbog nepreduzimanja koraka ka deeskalaciji na severu i napomenuo je kosovski premijer i pored tih sankcija pozvan u Berlin da priča o ljudskim pravima na godišnjicu Saveta Evrope.

Osvrnuo i na jučerašnje tvrdnje da je srpska granična policija zadržavala autobuse sa Kosova i istakao da niko u Srbiji nije držao nikoga.

"Najveći bezobrazluk mogli ste da vidite juče. U udžbenicima će da se proučava kako smo se suprotstavljali onima koji su mislili da su zamena za boga. Juče su i Stejt department i EU i Nemci i svi ostali poručili da nema pravo Srbija da zadržava autobuse. Niko u Srbiji nije zadržao nikoga. Bila su privedena dvojica ili trojica Albanaca i jedan Srbin pripadnik Kosovske policije. Jedan od tih je bio u tzv UČK osumnjičen za zločine nad Srbima. Za ovog Srbina znam da je neko, bolje da ništa ne govorim… Ali svi su pušteni u roku od 24 sata“, kazao je Vučić.

Dodao je da su uhapšeni ispitani i da su doneti određeni zaključci, pa će se videti šta dalje. Iako niko nije prebijen i maltretiran, naglasio je Vučić, svi su se oglasili i uputili kritiku Srbiji kako treba da se ponaša.

Međutim, kada je u pitanju hapšenje Srba, primećuje, niko se ne oglašava i ne drži predavanja.

"Kako se niste izjasnili pre neki dan je kod Zubinog Potoka Vladimir Stefanović izubijan, ćutite reč niste rekli. Uhapsili ste Srećka Sofronijevića malo je što ste mu porodicu maltretirali, Obrenovića ste držali u pritvoru sedam ili osam meseci jer ste ubili Boga u njemu“, naveo je Vučić.

Podsetio je da niko ne reaguje ni što roba iz centralne Srbije već 10 meseci ne može da uđe na Kosovo.

"Što nisi izdao saopštenje Rode, Hovenijer, što ti Stano nisi nešto govorio o tome, vi iz Stejt departmenta, ni reč . A sankcije za Kurtija su koje? Da dobije Viznu liberalizaciju, članstvo u PS Nato i članstvo u SE. I onda nam govorite nije to protiv vas Srba, ne nego je protiv Svetog Petra", zaključio je Vučić.

O rezoluciji o Srebrenici: Videćemo ko je prijatelj Srbije, međunarodnog prava i pravde

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, po pitanju rezolucije o genocidu u Srebrenici koju će početkom maja razmatrati Generalna skupština Ujedinjenih nacija, da će se na toj sednici videti ko je prijatelj Srbije i srpskog naroda, prijatelj međunarodnog prava i pravde.

"To je nemačka ideja, podržana od strane Natoa i svih ostalih. Pronašli su i Ruandu, i Novi Zeland i Čile. Našli su i nekoliko zemalja koje su uvek bile sponzori takvih projekata, poput Malezije i Jordana. Pridodaje im se i Severna Makedonija, na zahtev Albanaca, tako da nema tu velike filozofije. I hvala im na tome, valjda je to zahvalnost za ono što smo uradili za Skoplje. Video sam i Austriju tu, ništa čudno sa obzirom na sve ono što Aleksander Šalenberg radi protiv naše zemlje", rekao je Vučić za TV Pink.

On je dodao da je nešto što potpada pod ingerencije Saveta bezbednosti preseljeno u Generalnu skupštinu, jer su znali da bi Rusi i Kinezi stavili veto. 

Pred Genralnom skpštinom UN, kaže, oni koji su rezoluciju podneli i podržail očekuju sigurnu većinu i hoće da zadaju udarac Srbima i Srbiji.

Ukazao je da je to došlo kao predlog BiH, ali ne celovite, već jednog naroda protiv drugog, bez poštovanja procedura i Dejtonskog sporazuma, konsenzusa koji je potreban.

Vučić je istakao da otpor tome postaje sve veći i da su računali na najmanje 70 od 90 glasova za, 60 do 90 uzdržanih i 20 do 30 protiv.

"Neće biti takvi rezultati. Oni imaju ogromnu dominaciju, samo EU ima 27 zemalja, a dodajte tome političke patuljke iz raznih zemalja regiona, da dođu do 35-36. Ali, borimo se i mi. Naša borba traje i neće biti laka, videćemo ko je prijatelj Srbije i Srba, prijatelj međunarodnog prava i pravde”, podvukao je Vučić.

Rekao je da je interesantno da je Efraim Zurof dao hrabru izjavu, i da očekuje da se o tome izjasni i Jehuda Braun, kao i neki drugi, pa će se videti ko su ti koji su pisali rezoluciju i kakav rasistički pristup imaju prema drugim narodima.

"Zamislite da imate rezoluciju gde će više zemalja biti uzdržano nego za. Kazaće da su pobedili, ali po njihovim pravilima", primetio je Vučić.

Naveo je da su Josip Juratović i oni koji su podržavali političke protivnike vlasti u Srbiji, pozvali na obeležavanje 75 godina Saveta Evrope - Aljbina Kurtija, koji će, "usput" održati i miting u Nemačkoj i Holandiji.

Ponovio je da su Nemci "vodili igru" oko rezolucije sa SAD.

Najavio je da će se sutra sastati sa pomoćnikom državnog sekretara SAD Džejsmom O'Brajenom.

Osvrnuo se i na odluku Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, rekavši da je sve što je govorila Dora Bakojani - laž.

Podsetio je da ona nije ispunila obavezu i došla u Beograd da razgovara, već je svaki poziv na razgovor - otkazivala.

Na njene reči da prijemom Kosova u Savet Evrope nije napravljen presedan za Kipar, Vučić je prokomentarsao da "to danas nema veze sa Kiprom, ali - imaće sutra".

Istakao je da će Srbija nastaviti da se bori i protiv članstva Kosova u Savetu Evrope i poručio da je tim povodom uputio pisma mnogim liderima.

"Vidim Milanović kaže da će oni da glasaju za Kosovo, iako sam mu uputio pismo na pet strana. Nekima sam uputio pismo i na osam strana, za neke sam znao da je mnogo i pet strana, ali to je moj posao i dužnost. Nastavićemo da se borimo i ljudi da znaju da ćemo mi svoju Srbiju da sačuvamo, a sačuvaćemo i obraz srpskog naroda“, kazao je Vučić.

Glupe i tragikomične primedbe na vežbu Vojske Srbije u blizini Kosova

Ponovio je da je zadovoljan pripremljenošću Vojske Srbije, koja je prikazana na vežbi "Vihor 2024" na Pešteri, jer je pokazana veća snaga u odnosu na raniji period, ističuću da su "glupe" primedbe Aljbina Kurtija i nekih drugih zbog toga što je vežba izvedena u blizini Kosova.

"Mogli smo da vidimo veoma glupe komentare Aljbina Kurtija i njemu sličnih, koji su rekli – zamislite, Srbija sprovodi vežbu na 30 kilometara udaljenosti vazdušnom linijom od Kosova… Da napravimo vežbu u centru Beograda, da se malo udaljimo od Kurtija…", rekao je Vučić.

Dodao je da postaje već tragičkomično koliko gluposti izgovaraju i neki u regionu, i mnogi od svetskih zvaničnika.

"Živite za uspeh zemlje, a od ovog što smo videli, gotovo ništa nismo imali pre 10 godina", ukazao je Vučić.

Kazao je da je zadovoljan pripremom i organizacijom vežbe.

"Onako kako je izgledalo, treblao bi i na stvarnom bojnom polju naša vojska da izgleda tako. Pokazali smo mnogo veću snagu od one u ranijem periodu", rekao je predsednik Srbije.

Napomenuo je da je gotovo sva prikazana tehnika, oko 85 odsto – novo.

Najavio je dodatna velika ulaganja i u Vojsku Srbije i u srpsku namensku industriju.