Vučić u Glazgovu: Ako ovu trku izgubimo, neće ostati ništa za našu decu

Vučić u Glazgovu.jpg
Izvor: Novosti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvuje danas u Glazgovu na Samitu o klimatskim promenama - COP26, prenosi Novosti.

On je rekao da je privilegovan što predstavlja Srbiju na samitu i zahvalio se premijeru Velike Britanije Borisu Džonsonu, i napomenuo je da "veruje da je ovo velika prilika za Srbiju da da svoj doprinos".

„Verujemo da je ovo velika prilika za Srbiju i sprovođenje Pariskog sporazuma“ , ocenio je Vučić.

Predsednik je poručio da i dalje čvrsto veruje da je ovo prilika da se Srbija prilagodi i smanji efekat staklene bašte, i najavio je dodatna ulaganja u obnovljive izvore energije i unapređenje cirkularne ekonomije.

„Naš zeleni plan je u velikoj meri povezan sa ekonomskom stabilnošću zemlje.  Do 2050. godine želimo i mi da prilagodimo nove industrije da bi smanjili efekat staklene bašte“, kazao je Vučić.

Vučić je istakao "da svi znamo koji je krajnji cilj".

„Znamo šta su naši ciljevi, ali za neke su oni velika bajka i na tome moramo da radimo. Moramo mnogo da radimo, da budemo 100 posto posvećeni i iskreni. Ljudi zavise od primene ovih planova. Veliki Šekspir je rekao da treba pisati za one koji hoće da slušaju, a ako ovu trku izgubimo, neće ostati ništa za našu decu. Svi smo se složili da buduće generacije ne treba da ponavljaju greške naših predaka na jedinoj planeti koju imamo. Moram da pohvalim da smo mi jedni od retkih predstavnika Istočne evropske grupe. Ovo je sjajna prilika za Srbiju za finalizaciju pariskog dogovora“, napomenuo je predsednik Srbije u svom govoru.

Govorio je i o nuklearnim elektranama, o kojima se sve češće priča proteklih dana, upitajući kako ćemo se postaviti prema tome, da li ćemo gasiti nuklearke ili ćemo graditi nove.

Predsednik Srbije, između ostalog, prisustvovaće događaju povodom pokretanja inicijative o globalnom smanjenju metana, koji organizuju predsednik SAD Džozef Bajden i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Predsednik Vučić će na marginama Samita održati i niz bilateralnih sastanaka sa zvaničnicima nekoliko država, najavila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije.

Vučić je, uoči početka skupa, poručio da će Srbija mnogo uraditi na polju Zelene agende i na garantovanju energetske bezbednosti građanima.