Vučić u Ujedinjenim nacijama: Principi Povelje UN jedina odbrana mira, moraju da važe za sve

Vučić na GS UN
Izvor: Kosovo Online

Principi povelje Ujedinjenih nacija jedina su suštinska odbrana svetskog mira i oni se ne menjaju od prilike do prilike, poručio je danas u obraćanju pred Generalnom skupštinom UN predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ističući je jedna od preteča brojnih problema, upravo gaženje Povelje UN, u slučaju Srbije, kada su zapadne zemlje pogazile taj dokument, negirajući sve principe koje danas brane.

“Stojim pred vama kao predsednik slobodne i samostalne zemlje, Srbije, koja je na putu priključenja EU, ali istovremeno nije spremna da okrene leđa tradicionalnim prijateljstva koja je vekovima gradila”, rekao je Vučić u svom obraćanju.

Istakao je da želi da podigne glas u ime Srbije, ali i u ime svih koji i danas, 78. godina od osnivanja UN istinski i jednako veruju da su principi Povelje UN jedina suštinska odbrana svetskog mira, prava na slobodu i sampostalnost naroda i država, ali i više od toga, zalog samog opstanka ljudske civilizacije. Novi globalni talas ratova i nasilja koji udaraju na temelje međunarodne bezbednosti jeste bolna posledica, čiji uzrok leži u napuštanju principa zacrtanih u Povelji UN, dodao je predsednik Srbije.

“Kao predsednik nevelike zemlje, nemam pravo da govorim o odnosima između velikih sila, ali mogu i hoću da govorim o tome kako nepoštovanje međunarodnog javnog prava može da dovede do užasnih posledica. Pokušaj rasparčavanja moje zemlje, započet formalno 2008. jednostranim proglašenjem nezavisnosti Кosova i Metohije još uvek traje. Upravo gaženje Povelje UN u slučaju Srbije bila je je jedna od vidljivih preteča brojnih problema sa kojima se danas svi suočavamo, a koji uveliko prevazilaze granice moje zemlje ili okvire regiona iz koga dolazim”, naglasio je Vučić.

Konstatovao je da, od prošlog susreta svetskih lidera u istoj sali u Njujorku, svet nije postao ni bolje, ni bezbednije mesto, već naprotiv – globalni mir i stabilnost su i dalje ugroženi.

“Ne samo da nismo pronašli rešenja za mnoge probleme, već su oni postali brojniji”, primetio je.

Ukazao je da je, dok se već tri dana sa govornice svi kunu u poštovanje principa Povelje UN, upravo je njhovo kršenje u korenu većine problema u međunarodnim odnosima, a primena dvostrukih aršina “otvorena pozivnica” za sve koji gazeći norme međunarodnog prava, ali i bazične ljudske moralnosti, ratom i nasiljem ostvaruju svoje interese.

Svi govornici pre, a veruje i svi posle njega, govorili su i govoriće o neophodnosti promena u svetu i svojim zemljama, kao primeru moralnosti i posvećenosti pravu i svetskoj pravdi.

“Danas neću ovde govoriti mnogo u superlativu o svojoj zemlji, o rastu plata i penzija, stotinama kilometara izgrađenih auto-puteva i železničkih pruga, novoizgrađenim bolnicama i školama, naučno-tehnološkim parkovima, institutu za veštačku inteligenciju, jer je prirodno da štitim njene interese, ali ću govoriti o principima, koji su prekršeni i koji su nas doveli u današnju situaciju, i to ne od strane malih, koji su neretko meta napada, već od strane najmoćnijih zemalja sveta“, rekao je Vučić.

Tako se, nabraja, u istoj toj sali pre samo dva dana čulo od predsednika SAD da je najvažniji princip u odnosima između država, poštovanje njihovog teritorijalnog integriteta i suvereniteta, a tek kao treći faktor po značaju, pomenuta su ljudska prava.

“I, činilo mi se da to svako može da podrži. Ja sam to podržao. Jedini problem u svemu tom je bila činjenica da sam nekoliko sati posle njegovog govora morao da vidim predsednicu tzv. Кosova, koju najmoćniji deo Zapada smatra predsednicom nezavisne zemlje, nastale secesijom od teritorije Srbije. Nekoliko metara od ove sale, nemačka ministarka je rekla da se Nemačka drži čvrsto Povelje UN i da nikada neće odustati od toga. Sve bi to bilo lepo, kada bi bilo istinito”, poručio je predsednik Srbije.

Podsetio je da su gotovo sve velike zapadne sile brutalno pogazile i Povelje UN i Rezoluciju 1244 UN, donete u UN, kršeči principe koje danas brane, a to se dogodilo pre 24 i pre tačno 15 godina.

“Prvi put, bez presedana u svetskoj istoriji, 19 najmoćnijih zemalja donelo je odluku, bez učešća Saveta bezbednosti, bez ikakve odluke tog tela, da surovo napadne i kazni jednu suverenu zemlju na evropskom tlu, kako su rekli, da bi sprečili humanitarnu katastrofu. Nisu se smejali kada je predsednik Rusije iskoristio iste te reči pravdajući svoj napad na Ukrajinu. Zaboravili su da su i oni sami koristili iste reči, ista objašnjenja”, primetio je Vučić.

Uz to, napomenuo je da Srbija nije kročila na teritoriju neke druge države, niti ugrozila njeno postojanje, ali pre 24 godine, 19 najmoćnijih nije imalo milosti prema maloj Srbiji.

“Čak i kada su taj posao, završili, rekli su kako je pitanje Кosova demokratsko pitanje i kako će biti rešeno u skladu sa Poveljom UN i drugim međunarodno-pravnim dokumentima. A onda, palo im je na pamet da 2008. godine, suprotno svim međunarodnim dokumentima, podrže nezavisnost tzv. Кosova”, naglasio je predsednik Srbije.

Kako je podsetio, ilegalna odluka o secesiji Кosovo od Srbije, doneta je punu deceniju nakon okončanja ratnog sukoba u zemlji, bez referenduma ili bilo kog demokratskog oblika izjašnjavanja građana u Srbiji, čak ne ni na samom Кosovu.

“Pa ipak, to nije sprečilo pravno i političko nasilje upravo od strane onih koji danas prednjače u deljenju lekcija sa ove govornice. Besmislena objašnjenja, poput policijskog terora koje su srpske vlasti provodile u svojoj južnoj pokrajini celu deceniju ranije, navodne humanitarne krize, progona lokalnog albanskog stanovništva, samo su kap koja je prelila čašu laži i besmislica, kako bi se opravdalo nasilje protiv suverene zemlje, i kako bi se potkopao njen integritet”, naveo je Vučić.

Ukazao je i da je od trenutka “pobede velikih 19 nad malom Srbijom”, 70 odsto Srba sa КiM napustilo svoja ognjišta, a Albanaca je za 300.000 više nego što ih je ikada bilo na Kosovu.

“Toliko o pravu, toliko o pravdi”, podvukao je predsednik Srbije.

Ipak, kaže, svi koji su počinili agresiju protiv Srbije, danas govore o teritorijalnim integritetu Ukrajine, kao da ga Srbija ne podržava.

“Podržavamo ga i podržavaćemo ga, jer mi svoja načela i politiku ne menjamo, bez obzira na vekovno tradicionalno prijateljstvo sa Rusijom. Za nas je svako nasilje isto, svako kršenje Povelje UN je isto, bez obzira na snagu sile koja ga sprovodi, ili slične izgovore… Ali, kada ih pitamo o teritorijalnom integritetu Srbije i za ono što su uradili mojoj zemlji, odgovor je isti - ne vraćajte se u prošlost, gledajte u budućnost, jer to je jedini način da vaša zemlja napreduje. Kada je reč o teritorijalnom integritetu i Ukrajine i Srbije, i svake druge zemlje, svi mi imamo prava da sa ovog podijuma govorimo makar malo više nego što oni imaju”, naznačio je Vučić.

Zato je poručio da se principi ne menjaju od prilike do prilike, ne važe samo za jake, već za svem jer ako to nije slučaj -  onda to više nisu principi.

“Zato verujem da će u u savremenom svetu ili postojati principi, pa će ista pravila važiti za sve, ili ćemo kao svet se razedili i upasti u sukobe i premene”, upozorio je Vučić.

Konstatovao je i da je “mir” postao zabranjena reč, jer svi imaju svoje miljenike i krivce, dok su jedina vrednost koja je ostala velikim silama – načela, ali, kaže, lažni , jer dok su za nih adekvatna.

Na Kosovu ogoljeno nasilje nad Srbima

Predsednik Srbije je istakao i da se danas na Kosovu, “južnoj pokrajini Srbije”, odigrava ogoljeno nasilje, koje nad Srbima primenjuju separatističke vlasti Aljbina Кurtija.

Obavestio je se da se samo prošle nedelje, nakon ko zna koje propale runde dijaloga u Briselu, Кurti se obratio javnosti ispred jedne od glavnih zgrada Evropske unije i pred milionima ljudi poručio malobrojnim preostalim Srbima na Кosovu da će “da pate i plate" grešku koju su napravili.

Upitao da je da li postoji gori način da se ismevamo ljudima od ovih reči, i konstatovao da – postoji.

“Sada se još Srba odvodi u Kurtijeve zatvore, zbog lažnih optužbi, a te akcije se nastavlju već 20 meseci, uz isterivanje preostalih Srba, što se pretvara u etničko čišćenje”, rekao je Vučić.

Dodao je da se to najbolje vidi i iz činjenice da je, od kako su EU i državni sekretar SAD Entoni Blinken početkom juna izdali saopštenja u kome osuđuju jednostrane akcije vlade Кosova, zabeležen skok etnički motivisanih napada nad Srbima na Kosovu za više od 50 dosto, dok su u istom peridu vlasti u Prištini preuzele čak 22 nova eskalatorna poteza.

Pobrojao je da su srpski dečaci Stefan Stojanović i Miloš Stojanović, od 11 i 21 godine upucani na Badnje veče od strane pripadnika ilegalnih tzv. Кosovskih snaga bezbednosti, u čijem naoružavanju, upozorava, učestvju neki - od prisutnih u sali iako znaju da je to duboko protivpravno i da je i samo postojanje КSB suprotno Rezoluciji 1244. Zatim da je sedmoro nevinih civila upucanih od strane kosovskih institucija, uz zabranu glasanja, napade na crkve, groblja, škole…što sve čini tužnu svakodnevicu Srba.

“Iako ne postoji nijedan ranjeni Albanac, niti jedan uhapšeni, povređeni Albanac – uvek je to krivica obe strane. Za razliku od 1999. kada su bombardovali Beograd i druge gradove u mojoj zemlji ostavljajući krvavi trag od više hiljada mrtvih civila i vojnika u scenama veoma sličnim onima koje danas na žalost gledamo u različitim delovima sveta, danas kada se ogoljeni teror za koji i sami kažu da podseća na ono što se dešavalo Albancima - dešava nad Srbima, nema ni humanitarne katastrofe, nema poziva na akciju, nema ničega”, rekao je Vučić.

Zato, u takvom svetu, veruje da jedna mala zemlja poput Srbije, podižući svoj glas i boreći se za univerzalno važenje principa nepovredivosti međunarodno priznatih granica, teritorijalnog integriteta, suvereniteta i političke nezavisnosti, daje primer borbe za pravdu, koja je ukinuto u zgradi UN, i štiti načela na kojima bi trebalo da je satkan svet.

Kao što čuvamo integritet Srbije, branimo integritet svake zemlje članice UN. Ttužno što se svi veliki, koje pravo i pravda ne interesuju, u svakoj različitoj prilici, pozivaju na drugačije principe, na one koji im u tom trenutku odgovaraju. Кada neko sledi takvu politiku, kada nema morala u politici, onda ulazimo u eru velikih podela i velikih sukoba. I ne samo političkih ekonomskih, već i vojnih”, upozorio je Vučić.

Mi nismo menjali principe zarad dnevne politike i sopstvenih potreba. Onako kako čuvamo integritet Srbije, tako branimo integritet svake zemlje članice UN, ističe predsednik

Istakao je i da poštovanje Povelje UN izbor, već obaveza.

“To smo, uostalom, kao što sam već rekao pominjući neka imena, imali prilike da čujemo i tokom dosadašnjih izlaganja većine mojih kolega, između ostalog, govoreći i o temi koja je i dalje dominantna u svim forumima – sukob u Ukrajini. Složiću se sa njima kada je u pitanju neophodnost poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine, što Republika Srbija od početka dosledno pokazuje“, rekao je Vučić.

Te apele, ističe, kontinuirano upućujemo već decenijama.

“Ali sa značajnom razlikom – Srbija podržava teritorijalni integritet i suverenitet svih država članica UN. Ponoviću – svih - država članica. Stoga mi je teško da razumem kako neki ipak nisu dosledni kada je u pitanju potreba poštovanja teritorijalnog integriteta Srbije i kako ne shvataju da selektivna primena principa dovodi do izraženih podela, manjka solidarnosti i međusobnog razumevanja“, rekao je Vučić.

Zahvalio je globalnoj većini, jer znatno više od polovine članica UN podržava Povelju UN i ne podržava nasilno rasparčavanje zemlje.

“Drago mi je da za većinu država članica UN dupli standardi ne postoje. Duboko smo zahvalni svima vama koji nesebično podržavate i naše napore za očuvanje teritorijalnog integriteta čime potvrđujete svoju privrženost Povelji UN. Čuvajući naše granice danas, čuvate i svoje granice i čuvate mir. U vaše ime, jednako kao i u naše sopstveno, nastavićemo da iz godine u godinu ukazujemo da odbrana principa jeste isto što i odbrana slobode, nezavisnosti i mira“, rekao je Vučić.

Istakao je da Republika Srbija, njena Vlada i sve institucije u punom kapacitetu rade na očuvanju dijaloga sa Prištinom pod okriljem EU.

“To jeste naš zadatak. Dijalog je moguć jedino u slučaju da se svi, uključujući i evropske posrednike, čvrsto držimo dogovorenog. Dizbalans, po kome Srbija večito mora da popušta, ne vodi rešenju problema. Naprotiv“, rekao je Vučić.

Zato, kaže, diskusija sa vladom u Prištini često deluje više kao monolog nego dijalog.

“Jer je teško objasniti zašto više od 10 godina od potpisivanja Briselskog sporazuma i preuzetih obaveza nemamo formiranu Zajednicu srpskih opština“, rekao je Vučić.

Ponavlja da se Srbija nalazi na evropskom putu, spremna da sebe menja, reformiše i napreduje, da danas ima veoma dobru saradnju sa SAD, u gotovo svim oblastima, a da će odnosi biti još bolji, ali da će čuvati svoja velika i tradicionalna prijateljstva na svim kontinentima, ponosna na dobre odnose sa svim narodima i državama Afrike, Azije, Latinske Amerike.

“Ne delimo ljude po boji kože i njihovoj religijskoj pripadnosti, zato su naši odnosi sa Kinom, Republikom Korejom, Japanom i brojnim arapskim i drugim muslimanskim zemljama na najvišem istorijskom nivou. Ne prekidamo ni važne istorijske veze sa Ruskom Federacijom”, rekao je Vučić.

Poručio je da mir nema alternativu, da treba graditi mostove, a ne zidove.

“Otvaramo granice na Balkanu, otvaramo tržište rada i omogućavamo slobodan protok ljudi, roba i kapitala”, rekao je Vučić i dodao da je to bila zvezda vodilja i pokretač inicijative “Otvoreni Balkan”, koja je do sada dala konkretne rezultate i ojačala regionalno vlasništvo nad procesima ekonomskog povezivanja regiona.

Ukazao je i da je “Otvoreni Balkan” unapredio i političku atmosferu.

“Mi ovakav pristup imamo prema svim našim susedima i naš ključni interes je očuvanje stabilnosti u regionu i orijentacija ka što intenzivnijoj saradnji u svim oblastima. Ovi procesi svakako su nerazdvojni deo naših nastojanja da postanemo članica Evropske unije, što je istovremeno jedan od ključnih prioriteta naše spoljne politike”, dodao je Vučić.

“Ovi procesi svakako su nerazdvojni deo naših nastojanja da postanemo punopravna članica Evropske unije, što je istovremeno jedan od ključnih prioriteta naše spoljne politike. Ovaj prioritet svakako ne isključuje našu opredeljenost za razvoj saradnje i produbljivanje odnosa sa našim tradicionalnim prijateljima iz svih delova sveta, gde ostajemo pouzdan i odgovoran partner. Nastojaćemo da jačamo postojeća i gradimo nova prijateljstva, kako bilateralno, tako i kroz učešće u inicijativama i forumima različitih regiona širom sveta“, kaže Vučić.

Naveo je da je najnovija potvrda da geografska udaljenost ne bi trebalo da predstavlja barijeru za saradnju je i nedavno pristupanje Republike Srbije Ugovoru o prijateljstvu i saradnji u Jugoistočnoj Aziji, a u tom kontekstu pomenuo je i EKSPO 2027, kojem će Beograd biti domaćin.

Naveo je i da je Srbija prva zemlja u regionu jugoistočne Evrope koja se priključila Globalnom partnerstvu za veštačku inteligenciju i usvojila razvojnu strategiju u ovoj oblasti još 2019. godine.

“Znam da sam govorio duže nego što mi je rečeno, ali potrebno je dati i meni isto pravo kao što su sebi uzele velike sile. Smatrao sam da imam isto pravo”, zaključio je predsednik Srbije.