Vučić u utorak u Palati Brigada u Tirani sa Zaevom i Ramom

otvoreni balkan
Izvor: Ekonomia Online

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se u utorak ujutru u Palati Brigada u Tirani sa premijerima Albanije i Severne Makedonije, Edijem Ramom i Zoranom Zaevom, u okviru regionalne inicijative za saradnju Otvoreni Balkan, nakon čega će biti održan plenarni sastanak delegacija Srbije, Severne Makedonije i Albanije, prenosi Tanjug.

Delegacije tri zemlje će se nakon toga sastati sa predstavnicima Atlantskog saveta i  potpisati šest sporazuma.

To su Sporazum o uslovima za slobodan pristup tržištu rada na Zapadnom Balkanu, Sporazum o povezivanju šema elektronske identifikacije građana Zapadnog balkana, Sporazum o saradnji u veterinarskoj, fitosanitarnoj i oblasti bezbednosti hrane i hrane za životinje na Zapadnom balkanu i Sporazum izmedu Vlade Srbije i Saveta ministara Albanije o uzajamnom priznavanju odobrenja ovlašćenih privrednih subjekata za sigurnost i bezbednosti (AEOS).

Takođe, biće potpisan Sporazum između Vlade Severne Makedonije i Saveta ministara Albanije o uzajamnom priznavanju odobrenja ovlašćenih privrednih subjekata za sigurnost i bezbednosti (AEOS).

Šesti sporazum o saradnji akreditacionih tela biće potpisan na marginama samita.

Potom će biti održan Regionalni forum o poljoprivredi i regionalnoj saradnji i na kraju će trojica lidera održati konferenciju za medije.

Kako se navodi, na sastanku inicijative Otvoreni Balkan obratiće se putem video veze i evropski komesar za proširenje Oliver Varheji, kao i direktor CEFTA Emir Ðikić i generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju Majlina Bregu.