Vučić: Uklanjanje dinara apsolutno protivzakonito i direktna provokacija

Beograd_240207_Vučić i Pistorijus 11
Izvor: Kosovo Online

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar odbrane Nemačke Boris Pistorijus obratili su se javnosti nakon sastanka održanog u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike u Beogradu. Vučić je poručio da je uklanjanje dinara sa Kosova apsolutno protivzakonito i nije pitanje prelaznih odredbi, niti dodatnog vremena, već je direktna provokacija koju niko ne razume, osim da je u cilju etničkog čišćenja Srba sa Kosova.

Ministar odbrane Nemačke Boris Pistorijus istakao je danas, nakon razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da su stabilnost i mir na Zapadnom Balkanu od zajedničkog značaja, a da je Srbija ključni faktor u regionu.

Pistorijus je, na zajedničkoj konferenciji za štampu, ukazao da je sa predsednikom Vučićem imao kratak, ali veoma sveobuhvatan otvoreni razgovor.

„Utvrdili smo da nas ujedinjuje zajednički interes za stabilnošću i mir na Balkanu. Srbija, kao najveća zemlja i ekonomija ima u tome posebnu odgovornost. Istovremeno vidim veliki potencijal za razvoj na Zapadnom Balkanu kroz regionalnu ekonomsku integraciju i dalje dinamično približavanje EU, u čemu su ključni stabilnost i dobrosusedski odnosi“, objasnio je on.

Rekao je da su jedinstveni da svaka destabilizacija regiona nanosi štetu pristupnoj perspektivi.

Preneo je da su razgovarali i o Republici Srpskoj i da će se zalagati za integritet te teritorije.

"Jedinstveni smo i u tome da sa eskalacijom može da bude štete. Mudrost u političkom životu je da moraju da se prave kompromisi i prevaziđe prošlost i da sprečimo eskalaciju i tenzije. Nasilje i pretnje nisu sredstvo političkog uslovljavanja. Zato je potreban povratak dijalogu i deeskalaciji“, naglasio je Pistorijus.

Prelazni period za dinar

Ukazao je da je tokom posete Prištini pozivao na dijalog i rekao da se mere, koliko god bile legitimne, a tu, kako je dodao, misli na dinar, ne uvode tako da izazovu štetu po građane, i da je neophodno da postoji prelazni period.

„Nikome ne sme biti u interesu da nepotrebno izaziva tenzije“, podvukao je Pistorijus.

Naglasio je da je smanjenje srpskih trupa na granici sa Kosovom bilo potrebno, i da je odlučno i neophodno da Srbija podrži dalju istragu septembarskih događaja u Banjskoj.

Osvrnuo se i na rat u Ukrajini rekavši da je Rusija i pored svih upozorenja izazvala rat koji se ničim ne može opravdati.

„Taj rat je strašan za građane i predstavljaju pokušaj da poljuljaju našu bezebdnosnu arhitekturu i naš način života. Nato je uz Ukrajinu. Sve ćemo učiniti da podržimo borbu Ukrajine za svoju slobodu. Ne važi pravo jačeg, već snaga prava. Sankcije su sredstvo i nešto čemu će se i čemu se mora Srbija priključiti“, poručio je Pistorijus.

Kazao je da će se Srbija i Nemačka zajedno založiti da se rat brzo završi i da Ukrajinci mogu živeti u miru, jer je važno očuvanje integriteta i suvereniteta svih država.

„Građani na Zapadnom Balkanu znaju najbolje od drugih značaj slobode i bezbednosti. Dijalog mora biti nastavljen jer je ključan za približavanje EU i stabilnosti regiona. Srbija i Kosovo moraju delovati spremni na kompromis i nastaviti sa primenom Ohridskog sporazuma“, rekao je on.

„Razgovarali smo i o prošlim izborima, i čekamo izveštaj Oebsa. Predsednik mi je preneo da će sve utvrđene nepravilnosti uzeti u obzir. Fer i slobodni izbori su ključni za buduću članicu EU“, dodao je on.

Naoružanje i za Kosovo i za Srbiju

Na pitanje o nemačkom naoružavanju Kosova Pistorijus je rekao da Berlin ne naoružava samo Kosovo, već vojni materijal isporučuje i Srbiji i drugim zemljama, kao doprinos stabilizacije regiona i povećanja sposobnosti za samoodobranu. 

„Ne znam ni za kakvo ofanzivno oružje. Radi se o pravu na samoodbranu“, objasnio je on.

Podsetio je da je Nemačka priznala Kosovo i da ga smatra suverenom državom, dok neki, malobrojni to još nisu uradili.

„Nezavisno od statusa i priznanja u zajedničkom interesu je stabilnost regiona, a preduslov za to je da se neguju dobrosusedski odnosi. To je ključni preduslov za stabilnost. Mi na Zapadnom Balkanu govorimo jasnim jezikom. Zainteresovani smo za miran i stabilizovan region, kao partnera u EU. A Srbija je najveći ekonomski faktor i kao takav ima posebnu odgovornost“, podvukao je on.

Na pitanje sa kojom je ponudom doputovao na Balkan, Pistorijus je istakao da se ne radi o ponudama već perspektivi.

„Već sam istakao koji značaj pridajemo pristupanju Zapadnog Balkana EU“, dodao je on.

Na pitanje vezano za uticaj Rusije na Srbiju, Pistorijus je rekao da Nemačka smatra da ga ima.

On je poručio da nijedan put u EU ne vodi preko konflikata u regionu i da svi to znaju, te da je zadatak da zajedno otvore vrata Unije.

Nemački ministar zahvalio je Vučiću na jasnim rečima, posebno što ga je uverio da Srbija neće preduzimati ništa što bi ugrozilo stabilnost regiona.

Direktna provokacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da je uklanjanje dinara sa Kosova apsolutno protivzakonito i nije pitanje prelaznih odredbi, niti dodatnog vremena, već je direktna provokacija koju niko ne razume, osim da je u cilju etničkog čišćenja Srba sa Kosova.

„Po pitanju Kosova nismo saglasni. Ni po pitanju dinara, Srbija to posmatra u skladu sa Poveljom UN, Rezolucijom 1244, sporazumima i svim prihvaćenim dogovorima. Uklanjanje dinara je protivzakonito i nije pitanje prelaznih odredbi, niti dodatnog vremena“, rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za medije.

Ukazao je da je finansiranje školskog i zdravstvenog sistema deo Briselskog sporazuma od pre 11 godina, kao i svih kasnijih.

„Ne postoji papir koji bi pokazao drugačije. To je direktna provokacija, koju niko ne razuma, osim u cilju potpunog etničkog čišćenja“, rekao je Vučić.

Preneo je da je razgovor sa nemačkim ministrom bio otvoren i sasvim iskren, sa obe strane.

Ukazao je da je Nemačka jedan od glavnih protagonsita nezavisnosti Kovosa i te politike, dok je viđenje Srbije u skladu sa Poveljom UN i Rezolucijom 1244.

„Razlikujemo se, razumemo da je dijalog jedino rešenje za izlazak iz krize“, naglasio je Vučić.

Dvostruki standardi

Dodao je da Srbija sprovodi istagu, i nastaviće to da čini, po pitanju Banjske, ali moli i Nemačku, da u okviru Euleksa, u kojem je, kaže, primetno „glasno ćutanje“, učini da se konačno sprovede istraga o pokušaju ubistva najmanje sedmoro Srba, od toga dvoje dece, samo što su nosili božićno drvo, ’krst i hrast’ na Badnje veče na KiM, o onima koji su pokušali da ubiju Dragišu Galjka. Voleli bismo da se standardi izjednače“, poručio je Vučić.

Dodao je da je dobra komunikacija sa Natoom i da je važno da prestanu provokacije.

Vučić je istakao i da su stabilnost i mir od presudnog značaja za Zapadni Balkan, i sve u Evropi, i da nikome nije u interesu bilo kakva eskalacija i nestabilnost.

„Dao sam reč da Srbija nikoga neće iznenaditi vojnim ili drugim potezima. Čuvaćemo stabilnost, a moja reč znači više od mnogih potpisa koje sam video u regionu i Evropi“, rekao je Vučić.

Saradnja sa Ukrajinom

Kada je reč o Rusiji, Vučić je svom sagovorniku, kaže, objasnio specifičnu poziciju Srbije, ponovo se pozivajući na Povelju UN i odnos prema Kosovu.

„Rekao sam da je tačno sve što se govori oko teritorijalnog integriteta Ukrajine i sve je to lepo, ali je tačno i da na Zapadnom Balkanu najbolje znamo kako to izgleda. Mi u Srbiji znamo kako izgleda kad nekome uskraćujete teritorijalni integritet. A, ponašamo se korektno, ne ugrožavamo saradnju sa Ukrajinom“, ukazao je predsednik Srbije i dodao da će prisustvovati predstojećem samitu Zapadni Balkan - Ukrajina u Tirani.

Dodao je da Srbija ima izuzetne odnose sa Ukrajinom, kao da dve godine nije sreo Vladimira Putina.

„Niti šta od koga krijemo, niti radimo protivpravno. Ponosni smo što smo slobodna i samostalna zemlja koja želi da nastavi evropski put“, rekao je Vučić i zahvalio se na podršci u tom kontekstu.

Unutrašnje stvari

Naveo je da je za Srbiju značajno priključenje EU, ali i napomenuo da su u zemlji održani fer i veoma pošteni izbori, te bi bilo važno da se drugi manje mešaju u unutrašnje stvari Srbije.

„Prihvatićemo sve preporuke Oebsa i Odihra, pozvali smo ih i da posmatraju lokalne izbore, jer ništa ne krijemo. Imamo toliko čvrst i jasan legitimitet da nemamo čega da se plašimo. Veoma je važno da se poštuju međunarodne pravde norme, ali i da se smanji mešanje u unutrašnje stvari drugih zemalja. Srbija je postala predmet mešanja mnogih sila i zbog geopolitičkih interesa mnogi misle da imaju pravo na mešanje u naše unutrašnje stvari“, konstatovao je Vučić.

Po pitanju BiH, rekao je da Srbija podržava teritorijalni integritet BiH, kao međunarodno priznate države i nikad ga nije dovodila u pitanje, kao ni integritet entiteta u okviru BiH.

„Poštovali smo i poštavaćemo dogovor tri naroda, konsenzus i Dejtonski sporazum, kao i njegovo stvarno sprovođenje, a ne interpretacije - kako kome padne na pamet“, poručio je Vučić.

Na novinarsko pitanje o mešanju stranih faktora u izbore i o predočavanju dokaza o tome, Vučić je rekao da nije mislio na Rusiju kada je govorio o tome.

„Čim završimo izveštaj predstavićemo ga. Da li postoji ruska propaganda, pa postoji. Postoji i neka druga. Samo morate imati u vidu da onoliko koliko ste vi osetljivi na mešanje u vaše stvari, i mi smo osetljivi na to. Mi smo ozbiljna zemlja i država, i ne sastavljamo izveštaje na osnovu glasina. Mi ćemo prvo partnere obavestiti o tome, da dobijemo prave odgovore. A ne da predstavljamo stvari sa društvenih mreža. To nije ozbiljno“, objasnio je on.

Na evropskom putu

Dodao je da je Srbija na evropskom putu i da sama odlučuje o sebi.

„Ponosan sam što smo nezavisna država koja samostalno donosi odluke. Na predsednika, predsednika vlade niko osim grđana Srbije nema nikakav uticaj, i ponosim se činjenicom da predstavljam samostalnu zemlju, kojoj ne može niko da naređuje“, podvukao je Vučić.

Dodao je i da je Nemačka Srbiji najvažniji ekonomski partner, ubedljivo prvi po vrednosti robne razmene. Ukazao je da je ekonomski uticaj Nemačke neuporedivo veći od ruskog.

„Istakao sam značaj ideja jedinstvenog tržišta, koje bi trebalo da delimo sa EU i prethodno, sa regionom, zbog čega smo preduzeli korake, ne samo ’Otvoreni Balkan’ i Berlinski proces, već i neke unilateralne stvari kako bismo pokazali našu spremnost da učestvujemo u tome“, rekao je Vučić.

Novac za Srbe na Kosovu 

Predsednik Srbije poručio je večeras i da će država, na ovaj ili onaj način, obezbediti novac za Srbe na Kosovu, ali i upitao zapadne partnere – ako je Prištini sve dozvoljeno, zašto onda zovu Beograd u dijalog.

On je najavio i da će na sednici Saveta bezbednosti UN, prvi put izgovoriti neke ovako kvalifikacije, koje se odnose na procese na Kosovu, a koji će, kaže, imati pravne konsekvence.

„U teškoj smo situaciji. Danas je Priština potpuno protivpravno zaustavila vozilo sa novcem, polazeći od toga da je suverena država. Ako je to već tako, postavljam pitanje zapadnim partnerima, zašto nas pozivate u dijalog. Šta tražite od Srbije? Šta hoćete od nas? Što ćemo vam, ako Priština na sve ima pravo? Na to - nema odgovora“, rekao je Vučić.

Poručio je da će država nastojati da rešava sve probleme, te da će, kao što je već rekao i ranije, novac za Srbe na Kosovu „ovako ili onako“  biti obezbeđen.

„Ali ću u UN govoriti, ako nekim čudom ne zatvore sednicu, po prvi put o nekim kvalifikacijama, koje se tiču stvarnih procesa koji se odgiravaju na KiM i koji će imati pravne konsekvence u budućnosti“, dodao je Vučić.

Otvoreni za dijalog

Na pitanje upućeno nemačkom ministru – na osnovu kog međunarodno pravnog akta Berlin naoružava Prištinu, Vučić je primetio da zapravo ne postoji odgovor na dva pitanja:

„Po kom međunarodno-pravnom aktu Kosovo može da bude naoružavano. Postoje samo akti pojedinih država koje su priznale nezavisno Kosovo, ali nijedan koji bi to odobrio. U vezi sa dijalogom – pozvani smo u dijalog, jer drugačije vidimo pravnu prirodu situacije na Kosovu. Ako smo tu da samo vefirikujemo ono što Priština uradi - nismo vam potrebni“.

Vučić je poručio da je Srbija uvek otvorena za dijalog.

„Išli smo razgovore, 11 godina čekamo da neko formira ZSO, koju nije želeo. Mi smo učinili brojne ustupke, a jedan, ne ustupak, nego obavezu, Priština nije“, podsetio je predsednik Srbije.

Dodao je da je obećao da će Srbija čuvati stabilnost i to će održati.