Vučić: Ukoliko krene pogrom nad Srbima na Kosovu, Srbija će 24 sata čekati intervenciju NATO

Aleksandar Vučić i Milomir Marić
Izvor: Prt. Scr.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je sinoć da je siguran da ga je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg veoma dobro razumeo u razgovoru i da će Severnoatlantska alijansa preduzeti sve da zaštiti Srbe na Kosovu.

Vučić je u emisiji "Hit tvit" na televiziji Pink ponovio da se Srbija zalaže za mir, ali da neće dozvoliti nasilje nad Srbima na Kosovu.

"Srbija je samo podigla borbenu gotovost. Srbija nije ušla na teritoriju Kosova i Metohije, ne zato što KiM ne smatramo svojom teritorijom, već zato što po Kumanovskom sporazumu nemamo pravo da to učinimo. Rekao sam danas Stoltenbergu da nećemo ulaziti na Kosovo sa svojim trupama i da ćemo ako narod bude ugrožen, čekati 24 sata na intervenciju NATO. Ukoliko se to ne dogodi, Srbija neće dozvoliti pogrom Srba sa Kosova", rekao je Vučić.

Vučić je dodao i da je siguran da su ga u NATO dobro razumeli.

"Mi smo mali narod i nemamo toliko ognjišta da možemo da ih rasturamo, kao što su to radili neki u saradnji političara. Postoji velika ideja da se zatvori Končulj i da samo puštemo Srbe, da nema kontakta između Albanaca iz Bujanovca i Medveđe sa Albancima sa Kosova. Ja nisam za to, time bismo samo napakostili Albancima", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da ne želi da zbog "neiživljenog političara iz Prištine koji se igra svojim safari vozilima" zagorčava život blokirajući administrativne prelaze Albancima iz centralne Srbije.

On je rekao i da su licemerne ocene da "Srbija zvecka oružjem".

"Vozila sa puškomitraljezom sedam dana stoje na prelazima i niko se ne uzbuđuje. A onda se uzbuđuju što zemlja koja je međunarodno priznata na svojoj teritoriji ima avione koji lete. Ne interesuje ih srpska patnja. Oni koji su priznali Kosovo, radiće na tome i dalje, logično. Oni su ga rodili i napravili, ljuljaće ga iako ima 13 godina. I ako se desi da smo malo krivi, samo ćemo mi biti krivi", zaključio je Vučić.

Vučić je naglasio da još nije počeo pogrom srpskog naroda, ali da Srbija posmatra situaciju, ali i snabdeva svoj narod na Kosovu.

Predsednik je istakao i da Rusija podržava teritorijalni integritet Srbije, što je dokazao i ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko posetom Jarinju.

Vučić je rekao da o Račku misli isto što i Ivan Todosijević, ali da vidi da drugi ljudi počinju da se plaše jer Ivan "mora u zatvor zbog istine koju je rekao".

Vučić je prokomentarisao i izjave iz Tirane da Srbija treba da se povuče.

"Prestanite više da upravljate Srbijom i da glumite vrhovnog komandanta", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je dodao da predsednica Kosova Vjosa Osmani i kosovski premijer Aljbin Kurti "nemaju pojma šta piše u Briselskom sporazumu".