Vučić: Vlada odlučila da uputi zahtev za vraćanje bezbednosnih snaga na Kosovo

Vučić
Izvor: Print Screen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je večeras, na sednici Vlade, doneta jednoglasno odluka, da se večeras u elektronskoj formi, a sutra ujutro na administrativnom prelazu i formalno komandatu Kfora uruči zahtev za povratak srpskih bezbednosnih snaga na Kosovo.

„Zahtev je u skladu sa Rezolucijom UN 1244 da se određeni broj u stotinama do hiljadu vrati na KiM. Odluka je doneta jednoglasno uz poštovanje međunarodnog prava“, objasnio je Vučić koji je na poziv premijerke prisustvovao sednici Vlade.

Vučić je za RTS rekao da bi u ovom trenutku bilo važno da se vrate srpske bezbednosne snage zbog zaštite zaštite srpskog stanovništva i pre svega zbog onoga što je predviđeno Rezolucijom UN 1244 a to je kontrola na prelazima. „To bi bila dobra odluka. Ali smo gotovo sigurni, na osnovu svih dosadašnjih izjava, da neće biti prihvaćeno ali čekamo da vidimo“, rekao je on.

Vučić je podsetio da je ovo prvi put da neka vlada Srbije donosi ovakvu odluku, na njegovu inicijativu.

Ukazao je da je bilo tvrdnji da je to uradila vlada Zorana Đinđića 2003., ali je dodao da je tada premijer Đinđić napravio politički potez i uputio pismo Savetu bezbednostu UN, ali bez formalnog zahteva.