Vučić: Vojska Srbije mnogo napredovala, nećemo da stajemo

Aleksandar Vučić
Izvor: instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da ga plaši ono što bi moglo da dođe spolja, a na šta Srbija ne bi mogla da utiče na bilo koji način, a ne plaši ga, kaže, ono na šta naša zemlja može da utiče.

Vučić je to rekao sinoć za Pink odgovarajući na pitanje šta je to čega se plaši i šta može da uradi za Srbiju, a u kontekstu japanske poslovice koju je citirao ranije u Novom Sadu "ne plašite se sporog hoda, već stajanja".

"Užasava me situacija i svakodnevno menjamo taktiku, strategiju imamo i znamo je, a taktiku menjamo na dnevnom nivou, prilagođavamo se svemu, pravimo planove i programe..", rekao je Vučić.

Kako je rekao, možemo da kasnimo, možemo da budemo sporiji, ali nećemo da stajemo i kreditni rejting Standard i Pur najbolje govor o tome.

"Krvna slika Srbije je vrlo dobra, ali uvek može da bude bolja", rekao je predsednik.

Sutra će, trećeg dana boravka u Nišu, kaže, praviti planove za našu namensku industriju od koje živi veći deo Kragujevca, Čačka, Lučana, Trstenika, i još šest ili sedam srpskih gradova i opština.

"Danas imamo fabrike Jugoimporta od Velike Plane do Kuršumlije, ako uspemo u Ražnju da otvorimo pogon to bi bilo značajno", rekao je Vučić.

Posle Nišavskog okruga, a za dve sedmice, kako je rekao, najverovatnije će posetiti četiri opštine iz dva različta okruga, a to su Tutin, Novi Pazar, Sjenica i Raška i opet, kaže, na dva tri dana.

Predsednik je sinoć rekao da Vojska Srbije sada značajno drugačije izgleda nego pre 10 godina, i uporedio stanja od 2012. i danas, kao poređenje prve i četvrte ligu u bilo kom sportu.

Vučić je, međutim, za TV Pink, rekao da nije zadovoljan i da još ima dosta da se poboljša.

Ukazao je da nije zadovoljan kako izgleda vojna industrija, bez obzira na ogromna ulaganja države.

"Plašim se da smo napravili brojne greške u izboru ljudi na pojedinim mestima, zbog starog socijalističkog pristupa rešavanja problema i neekonomskog ponašanja", objasnio je on.

Vučić je kazao da naša vojna industrija može postati još snažnija, ali to samo zato što je država snažnija i što je mogla da uloži 200 miliona evra.

Najavio je da će sutra u Nišu razgovarati o dodatnoj podršci i pomoći.

Podsetio je da je država kupovala oružje i oruđe iz inostranstva snažeći i tako vojsku.

"Imamo negde oko 12.000 radnika direktno zaposlenih u našoj vojnoj industriji, a bar 20.000 koji su indirektno i direktno vezani. To nam omogućava da važne proizvode kao municiju uvek imamo proizvedeno u našoj zemlji. To su stvari od izuzetnog značaja za našu zemlju", rekao je on.

Vojska je, prema njegovim rečima, mnogo napredovala, ali kaže da nikada nije zadovoljan.

"Vidim danas probleme koje imamo i možda sam po tom pitanju strožiji od načelnika Generalštaba, ili ministra, a kao neko ko je po Ustavu vrhovni komandant znam sve nedostatke. Znam koliko smo bolji nego ranije, snažniji i koliko novca smo uložili. Ali vidim i dalje značajne nedostatke, na čijem ispravljanju ćemo ubrzano raditi", naglasio je on.

Poredeći stanje u vojsci 2012. i 2021. naveo je da je razlika ogromna.

"Nismo imali pancir, sada dobijamo Kornete. Imali samo samo jedan Mig 29 koji je nekada mogao da uzleti. Danas imamo 14 obiljnih lovaca Mig 29 4 plus generacije. Imali smo četiri Orla, a danas imamo deset i radimo na još 4+4 da bi imali 18. Ono što najviše snaži je protivavionska odbrana, dve baterije pancira, i stiže još i najmoderniji. Nabavljamo i elektronske ometače i drugih važnih sistema", objasnio je on.

Vučić je ukazao da danas imamo šest puta više helikoptera u ispravnom stanju, i dodao da su svi helikopteri i lovci naoružani raketama.