Vučić: Zahtev Kosova da postane član NATO nije ideja iz Prištine

Aleksandar Vučić
Izvor: Instagram

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da zahtev Kosova da hitno postane član NATO nije ideja Albanaca sa Kosova, već njihovih lobista iz SAD i EU, čime žele da nateraju četiri zemlje EU, koje su članice NATO, da priznaju nezavisnost Kosova, prenose Novosti.

Vučić je, odgovarajući na pitanje novinara da li je moguće da Priština u trenutnoj situaciji profitira i ostvari svoje ciljeve, podsetio da je pre pola godine prvi put čuo za takvu ideju.

"Nije to ideja Albanaca sa Kosova, već njihovih lobista i nekih političara u SAD i EU. Zašto je to njima važno? Pod jedan, time žele da nateraju četiri zemlje EU, koje su članice NATO, da priznaju nezavisnost Kosova. Ne možete postati članica NATO ako niste država. To je način, ali i izgovor za deo zemalja da to prihvate i kažu moramo jer nemamo drugi izlaz", objasnio je on.

Vučić je kao drugi razlog naveo pokušaj da se Srbija stavi pred svršeni čin, jer, kako kaže, tako neko "želi da nam kaže samo ste vi ostali da priznate Kosovo, i nemate izbora".

"Ne mogu trenutno da procenim koliko je realna opasnost, ali nimalo naivna situacija za nas. Ali moja poruka građanima je da koliko god njih prizna Kosovo, i šta god oni radili, za razliku od njih Srbija će se držati međunarodnog javnog prva, Povelje UN, poštovanja teritorijalnog integriteta međunarodno priznatih zemalja, a to je Srbija, ne nekakvo Kosovo. Što znači, bez obzira na sve pritiske i ucene, na šta sve neko pomisli, Srbija će čuvati svoj teritorijalni integritet", poručio je on.