Vučić: Zahvalni smo Kini na podršci teritorijalnom integritetu Srbije

Aleksandar Vučić.jpg
Izvor: Instagram

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na sastanku sa zamenikom ministra međunarodnog odeljenja Centralnog komiteta Komunističke partije Kine Ćijenom Hongšanom ponovio je zahvalnost kineskom predsedniku, Kini i Komunističkoj partiji Kine na podršci teritorijalnom integritetu Srbije, njenoj nezavisnosti i samostalnosti.

Kako se navodi u saopštenju Službe za saradnju sa medijima, Vučić je posebno naglasio da i Srbija nepokolebljivo i dosledno podržava politiku „jedne Кine“ u svim međunarodnim forumima.

Predsednik Srbije je sa Hongšanom razgovarao o brojnim aspektima strateškog partnerstva sa Кinom i ocenio da odnosi Beograda i Pekinga ulaze u novu fazu razvoja, posebno kroz planove za svestranu ekonomsku saradnju, unapređenje trgovinske razmene i priliv novih kineskih investicija.

Sastanku je, kako se navodi, prisustvovala i ambasadorka Кine Čen Bo.

Predsednik je poželeo dobrodošlicu visokom zvaničniku Kine, iskoristivši priliku da čestita rezultate 20. Кongresa КP Кine i ponovni izbor Si Đinpinga.

Predsednik je izrazio podršku Srbije Inicijativi za globalni razvoj, kao formatu koji se zalaže za kreiranje povoljnog ambijenta u cilju ubrzanja globalnog razvoja uz podsticanje ravnopravnog i izbalansiranog razvojnog partnerstva. Predsednik Vučić je posebno istakao da inicijative predsednika Đinpinga imaju posebnu težinu, budući da su okrenute opštoj dobrobiti čovečanstva uz fokus na povezivanje i saradnju, bez obzira na veličinu i realnu snagu država u međunarodnoj areni.

Zamenik ministra Hongšan je istakao da dobri odnosi dvojice predsednika i njihovi brojni susreti ulivaju jaku pokretačku snagu za dalji razvoj saradnje Srbije i Кine i dodao da je njegova zemlja spremna za dalje jačanje sveobuhvatnog strateškog partnerstva sa Srbijom.

Predsednik je izrazio nadu u skoru posetu predsednika Si Đinpinga, čime bi ne samo ukazao posebnu čast Srbiji, već i pružio priliku da se iskaže zahvalnost i za njegovo lično angažovanje na izgradnji čeličnog prijateljstva dve zemlje.