Vučić: Zahvalnost Centralnoafričkoj Republici na čvrstom poštovanju teritorijalnog integriteta Srbije

Aleksandar Vučić i predsednik CAR Fosten Arkanžo Tuadera
Izvor: Kosovo Online

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je danas predsedniku Centralnoafričke Republike Fostenu Arkanžu Tuaderu na čvrstom stavu te zemlje o poštovanju teritorijalnog integriteta Srbije.

"Hvala na tome što čvrsto poštujete teritorijalni integritet Srbije. To je za nas od izuzetnog značajan. Time poštujete Povelju UN i sve rezolucije koje su izglasane u Generalnoj skupštini UN“, poručio je Vučić na zajedničkoj pres konferenciji sa predsednikom CAR-a.

Naveo je da i Srbija u potpunosti podržava teritorijalni integritet Centralnoafričke Republike.

Zahvalio se predsedniku Tuaderu na poseti Srbiji, koja, istakao je, izuzetno ceni prijateljstvo sa CAR.

"Odnosi sa afričkim zemljama su za nas među prioritetima i daćemo sve da razvijamo dubinu naših odnosa, kako sa CAR, tako i sa drugim afričkim zemljama. Srbija se ponosi svojim nasleđem iskrenog, istinskog prijatelja afričkog kontinenta“, poručio je Vučić.

On je konstatovao da je vreme da se posle mnogo decenija obnove međudržavni sporazumi, potpisani 1968. i 1972. godine, čime se pokazuje koliko su dve zemlje zapravo bliske, i koliko mogu zajedno da postignu.

Poručio je da će Srbija uvek u svemu pomoći CAR-u.

"Znam koliko vi dobro razumete geopolitičku situaciju, bolje od mnogih i zahvalan sam na otvorenosti, ali i na tome što verujete u srpske naučnike i znanje naših ljudi", rekao je Vučić.

Izrazio je uverenje da će dve zemlje i u budućnosti moći da urade mnogo toga od obostranog interesa.

"Zamolio bih vas da naš diplomatski kontakt kroz sve institucije, organizacije i agencije širom sveta, dovedemo do nivoa stalnih konsultacija, da možemo jedni drugima da pomažemo. Uvek glasamo za predloge onih drugih, poštujući ne samo integritet naših zemalja, već gledajući kako na najbolji mogući način da i grupno stvaramo svoje političke interese", naglasio je Vučić.

Tuadera: Srbija i Centralnoafrička Republika da slede pretke i osnaže prijateljstvo

Predsednik Centralnoafričke Republike (CAR) Fosten Arkanža Tuaderu poručio je da njegova zemlja i Srbija treba da slede svoje pretke i još jače učvrste prijateljstvo iz ’70-ih godina.

On je zahvalio na iskrenoj i toploj dobrodošlici i izrazio uverenje, primećujući da je u Srbiji proleće, da će saradnja između dve zemlje "cvetati kao i pupoljci u Beogradu".

"Posle je više godina hibernacije i došao je trenutak da porenemo ekonomsku, političku i strčnu saradnju između naše dve zemlje", poručio je Tuadera.

Iskazao je počast bivšem predsedniku SFRJ Josipu Broz Titu i podsetio na "slavne decenije" saradnje između SFRJ i CAR koje su, kako kaže, ostavile veliki utisak na njegove sunarodnike.

Istakao je da su u vreme Tita u njegovoj zemlji bila otvorena mnoga diplomatska predstavništva i da su realizovani brojni projekti, izrazivši uverenje da će se nekadašnja saradnja ostvariti i danas.

"Danas nas isto evo ovde da sledimo primere naših prethodnika. Vaša Vlada je ostvarila veliki kork jer učestvuje u mirovnim misijama", poručio je on.

Iskoristio je priliku da izjavi saučešće porodici doktorke Oliveri Jovanović koja je umrla od malarije u njegovoj zemlji, gde je, kaže, došla samo da pomogne.

"Moj cilj je da ostvarimo konkrentu saradnju i vidim da delimo ista osećanja u vezi sa tim. 30. marta 2016. i 2021. sam u svojoj zemlji izrazio svoje stavove koji se odnosi na potpunu nezavisnost, suverenitet i samostalno odlučivanje moje zemlje, sa željom da se osvtari mir, ekonomski razvoj i saradnja sa svim zemljama koje su pravična. Moja poseta se uklapa u tu dinamiku i predstavlja volju moje zemlje da još više otvori granice za srpske investitore", poručio je Tuadera.