Vučić: Žestoko sam branio interese Srbije u razgovoru sa Kurtijem

Aleksandar Vučić na jednom od panela u Nemačkoj
Izvor: Instagram, budućnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras novinarima da je na panelu o bezbednosti Zapadnog Balkana u Minhenu, gde se prvi put susreo sa Aljbinom Kurtijem, bila žestoka debata i da je na najbolji način branio interese Srbije i srpskog naroda.

“Bilo je žestoko. Ne mogu da iznosim deltalje. Borio sam se za interese Srbije i srpski narod, što je moj posao. Govorio sam istinu i ponosan sam na to”, rekao je Vučić za RTS.

Vučić ističe da je na “nečije” potcenjivačke tvrdnje odgovarao štiteći na najbolji mogući način interese Srbrije. “Uložio sam svo svoje znanje, energiju i entuzijazam”, naglasio je Vučić.

Istakao je, takođe, da je i taj panel pokazao da će biti mnogo problem sa kojima ćemo morati da se suočimo, zbog neodgovornosti pojedinih predstavnika Prišitne, mada stepen njihove neodgovornosti može dati neku vrstu prednosti Srbiji.

Strategije se držimo, taktiku ćemo još bolje da spremimo, jer sada znamo sa kim imamo posla. Prosto je, kaže, neverovatno “u kom filmu neki ljudi žive”, pa ih je potrebno vratiti u realnost.

Kaže da su panelu prisustvovali mnogi važni predstavnici iz sveta i Evrope, među kojima su bili i Riker i Vizner, kao i svi iz regiona. 

Vučić Kurtiju: Ne možete da vređate Srbiju, ne predstavljate državu

Ne možete da vređate Srbiju, vi ne predstavljate državu, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju, koji je na panelu u Minhenu kritikovao “mini Šengen” i, kako piše Kurir a prenosi Tanjug, rekao da “Srbiju treba osloboditi Kosova”.

Beogradski list navodi, pozivajući se na neimenovane izvore, i da je Kurti rekao da će Priština uvesti Srbiji recipročne mere, na šta mu je predsednik Srbije odgovorio: “Ne možete da vređate Srbiju”.

Vučić je, obraćajući se Kurtiju, dodao: “Ne predstavljate državu. Pola sveta, članica Ujedinjenih nacija nije vas priznalo, a ako pričamo o teritoriji čak i više. Ako nastavite sa uvredama, ok je. Mi ćemo uraditi sve da se održi mir i stabilnost, nećete nas isprovocirati. Ponižavanjem naših napora oko “mini-Šengena”... ja vas ne razumem”, rekao je srpski predsednik, kako ga citira list, i konstatovao da je ta inicijativa za Kurtija “veliki izazov”.

On je dodao i da Kurti, ako razmišlja o merama reciprociteta, treba da pročita Briselski sporazum.

“Tu piše da morate da formirate Zajednicu srpskih opština. To vam je jedina obaveza bila i ništa niste uradili”, rekao je Vučić, na šta Kurti, kako navodi Kurir, nije odgovarao.

Panel o Zapadnom Balkanu inače održava se iza zatvorenih vrata. Za okruglim stolom je i kosovski predsednik Hašim Tači, kojem Kurti osporava legitimitet za dijalog sa Beogradom.

Mučenik
15. Februar 2020.
Тако се “гине” за свој народ и своју државу, а најмање за себе? Где се заломи само њему, или је изабрао сам, да “гине”. Све обавља сам, као да око себе нема сараднике фикуса и климоглаваца. Овако и Тито није радио, чак је успео са сарадницима да растури-разједини државу, која је била средње развијена, а сада смо дошли у зони беде, мада у медијима најодговорни за то говоре бајке.