Vučić: Znamo da uvek možemo da računamo na prijateljstvo Mađarske

Vučić Novi Sad.jpg

Prva vožnja novim brzim vozom nazvanim "Soko" krenula je danas u 11 časova sa železničke stanice u Beogradu ka Novom Sadu, na deonici u okviru međunarodne pruge Beograd-Budimpešta. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, govoreći o prvim utiscima nakon polaska voza, istakao da nema sumnje da će ovo ojačati odnose Srbije i Mađarske, prenose Novosti.

"Kada smo dogovorili ovaj posao, odmah smo prešli na posao. Samo sam čekao ovaj trenutak, za ovo živite. Viktor mi je rekao da je ovo nova era. Ne možete da poverujete da će ovaj voz za 33 minuta biti u Novom Sadu. Gotovo neverovatno, sednete, nešto popijete, u Budimpešti ste", rekao je Vučić.

I mađarski premijer Viktor Orban, koji je došao na otvaranje deonice pruge Beograd – Novi Sad, potvrdio je odličnu saradnju dve zemlje.

"Mnogi samo pričaju, a predsednik Vučić i radi. Ovo je zaista nova era. Odnosi Srbije i Mađarske su odlični i ovo će mnogo značiti za dalje produbljivanje odnosa", rekao je Orban.

Vučić je potom dodao da istorija Mađarske i Srbije nije bila laka, ali da je Orbanova energija, hrabrost i snaga doprinela da odnosi znatno napreduju.

"On ne gleda samo njihove interese, već i interese Srbije. Znam da možemo uvek da računamo na prijateljstvo Mađarske", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije komentarisao i rast trgovinske razmene dveju zemalja, navodeći da razmena godinama sve više raste.

"Mađarska je nama izuzetno važna, ali i mi njima postajemo", dodao je Vučić.

Po dolasku u Novi Sad, Vučić je okupljenim građanima poručio da "ponosna Srbija u upotrebu pušta deonicu sa najboljom opremom".

"Naše brze pruge su gradili kineski i ruski prijatelji koji su zajedno sa nama gradili budćnost naše zemlje. Nadzor su sprovodili Nemci, a vozove smo dobili iz Švajcarske”, rekao je Vučić.

Kako je naveo, budućnost jesu vozovi najboljeg kvaliteta i komfora, kakve sada Srbija ima.

“Ako ovako nastavimo, Srbija će biti umrežena prugom.., a to je uspeh”, rekao je on. 

Predsednik Srbije se potom dotakao i prijateljstva Srba i Mađara, još jednom dodajući da je Orban zaslužan za odnos kakav zemlje imaju.

“Hvala i Ištvanu Pastoru koji je uložio u stvaranje bratskih odnosa Srba i Mađara. Meni je majka iz Bečeja... Uvek je bilo malo podozrivosti, ali danas toga nema. Mi kada se igra neka utakmica, a kada Srbija ne igra, navijamo za Mađare”, kaže Vučić.

Istakao je da se prijateljstva grade tako što su zemlje uvek tu jedna za drugu, što je slučaj sa Mađarskom i Srbijom.

“Želim da budemo još uspešniji u budućnosti, da nastavimo da gradimo zemlju. Srbija je trajno posvećena međunarodnoj saradnji, i nadam se da će ovaj voz doprineti svemu tome”, poručio je Vučić.