Vučić: ZSO mora da bude formirana u skladu sa Briselskim sporazumom

Aleksandar Vucic
Izvor: Screenshot

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da nije video predlog Nacrta statuta Zajednice srpskih opština koji je sačinio albanski premijer Edi Rama, ukazujući da ZSO mora biti formirana na principima dogovorenim 2013. i 2015. godine u okviru Briselskog sporazuma.

"Nisam video predlog Edija Rame. Ali, moram da vas uputim na Briselski sporazum i na francusko - nemački plan, da ZSO mora biti formirana na osnovu onoga što je potpisano 2013. i 2015", kazao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za medije sa Ramom, odgovarajući na pitanja novinara.

Istakao je da se oko toga teško pregovaralo dve i po godine.

"Ne tražimo ništa više, ni manje, samo stavite principe, jer su Srbi prihvatili sve ostalo, i regionalnu policiju, i sudstvo, i učestvovanje na izborima, čak i Civilnu zaštitu, koju su neki nedavno proglasili terorističkom organizacijom", naveo je Vučić.

Ponovio je da ZSO mora da bude formirana i podseća da je trebalo da bude formirana pre 10 i više godina.

Vučić je istakao i da je on uvek spreman za razgovor, koji, podseća, nikada ni sa kim nije odbio, jer se trudi da nađe rešenje i održi mir, ali da je sada potrebna reakcija Prištine, da se istovremeno povuku gradonačelnici iz severnih opština izabrani sa 3,4 odsto glasova, kao i policija iz blizine opštinskih zgrada.

"Niko normalan se ne raduje novim nacionalnim rovovima i mogućnostima bilo kakvih sukoba, nisam slučajno rekao „niko normalan. Mi hoćemo mir i to nije samo proklamacija, na tome radimo koliko god bilo teško za nas. Znam da u Tirani i Prištini žele uvek da vide Srbiju kao zlo i krivca za bilo šta... U Srbiji je veoma teška situacija po tom pitanju, da ne govorim kakva je reakcija srpskog naroda i na severu i u drugim delovima Kosova. Ali, ono što nam ostaje je da sačuvamo mir“, napomenuo je predsednik Srbije.

Kada je reč o razgovoru sa Kurtijem, Vučić je istakao da nikada nije imao problem da razgovara sa bilo kim i u tom smislu podsetio da se sastajao i sa Hašimom Tačijem, Isom Mustafom i Avdulahom Hotijem, te da se trudio da u svakom razgovoru nađe mirno rešenje, kako bi građani živeli bolje.

„Kada ću da se vidim sa Kurtijem? Pa, ne znate ni kada će oni koji bi trebalo da mu budu bliži da se vide sa njim...“, konstatovao je Vučić.

Ponovio je da je najvažnije da se sačuva mir i da se razmišlja o ekonomskom rastu.

„Ja nisam optimista kao Rama, ali on bolje zna kako da razgovara sa birokratama iz Brisela. Nadam se da će biti uspešan, jer od toga ljudi žive“, rekao je Vučić.