Vujačić: Poseta Blinkena Albaniji podrška na putu ka EU, Kurtija SAD smatraju delom problema

Beograd_231226_Ivan Vujačić 01
Izvor: Kosovo Online

Bivši ambasador Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama Ivan Vujačić kaže da posetom Albaniji državnog sekretara SAD Entonija Blinkena Vašington želi da pokaže regionu da Albanija najviše napreduje u evroatlantskim integracijama, a da se Beogradu i Prištini poručuje da treba da krenu da primenjuju postignute dogovore iz dijaloga. Vujačić pretpostavlja i da će Blinken zamoliti albanskog premijera Edija Ramu da u tom pravcu utiče na kosovskog premijera Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

„Blinken dolazi u Albaniju zato što je Albanija zemlja koja je u Nato i koja ima kandidatutru za Evropsku uniju, nema preterane probleme i sporove sa drugima, niti ima velike unutrašnje probleme. Jeste da ima unutrašnje razmirice ali one nisu tolike kao u drugim delovima regiona. Oni žele da potvrde svoje partnerstvo sa Albanijom s jedne strane, a sa druge da faktički pokažu regionu da Albanija najviše napreduje u evroatlantskim integracijama i potencijalno i ka EU. Jer ako se EU opredeli da neku zemlju prima u skoroj budućnosti, pogledaće u kartu i reći će: to je zemlja sa najmanje problema i sa najvećom željom. Verovatno je ovo još jedna podrška Albaniji da ide u tom pravcu“, kaže Vujačić za Kosovo onlajn.  

Na pitanje šta bi mogle da budu poruke Blinkena Prištini i Beogradu iz Tirane, Vujačić kaže da će se one ticati sprovođenja sporazuma postignutog u Ohridu prošle godine. 

„Jedna od stvari koja proizlazi iz ove posete je poruka i Prištini i Beogradu da sa njima neće da razgovara dok se nešto ne pokrene. To je verovatno uticaj i na Kurtija i Vučića da se drže ohridskog sporazuma i da ga što pre sprovedu jer trenutno imaju lošu situaciju i verovatno su po američkim viđenjima i Kurti i Vučić krivci, Kurti zbog odugovlačenja sa svojim obavezama oko Zajednice srpskih opština, a Vučić zbog Banjske i nesprovođenja istrage na tu temu. Taj ekcident je jako naljutio Vašington i Blinkena, uostalom on ga je i sam zvao zbog toga. Tako da su poruke u smislu da krenu da implementiraju ono što su se dogovorili, a ujedno pretpostavljam da će Blinken zamoliti Edija Ramu da deluje na jednog i drugog u tom pravcu“, kaže Vujačić.

O tome kako se može tumačiti to što će američki državni sekretar biti nadomak Kosova, ali ga, barem prema najavi Stejt departmenta, neće posetiti, Vujačić kaže da je to zbog toga što Amerika Kurtija smatra delom problema.

„Smatraju da nije konstruktivan i to je demonstracija prema njemu. I na Savetu bezbednosti Kurti nije prošao kao što je verovatno očekivao, već lošije nego što je mislio. Stavljeno mu je do znanja da nisu zadovoljni njegovim odnosom prema Srbima na Kosovu i prema njegovima obavezama“, navodi Vujačić.