Vujičić i Marić: Do danas niko nije odgovarao za martovski pogrom i uništene svetinje

Martovski pogrom
Izvor: Kosovo Online

Narodni poslanici u Skupštini Srbije Danijela Vujičić i Ljubomir Marić izdali su saopštenje povodom obeležavanja 17. godišnjice od martovskog pogroma na Kosovu u kome ističu da se ni danas ne zna se ko stoji iza orkestriranog pokušaja uklanjanja i likvidacije svih onih koji su samo želeli da žive na svojim ognjištima, i da još uvek niko nije odgovarao za uništene i spaljene srpske svetinje.

Vujičić i Marić navode da su slike koje su obišle svet 17. marta 2004. godine ostale upamćene kao strahote življenja jednog naroda u 21. veku u sred Evrope koji nije bio zaštićen od strane međunarodne zajednice, ali ni tadašnje vlasti u Beogradu.

"Prošlo je 17 godina od 17. marta 2004. godine i dana kada su neki pokušali da očiste Kosovo i Metohiju od svega srpskog i svega nealbanskog. I danas posle 17 godina, tog 17. marta, ne zna se ko stoji iza ovog orkestriranog pokušaja uklanjanja i likvidacije svih nas koji smo samo želeli da živimo na svojim ognjištima. Ne znaju se naručioci, nalogodavci, niti organizatori. Niko nije ni odgovarao za živote izgubljene tih dana, niti za 35 spaljenih i uništenih srpskih svetinja i nikada neće.Slike koje su obišle svet tog dana ostaće upamćene kao strahote življenja jednog naroda u 21. veku u sred Evrope, ali će u srcima mnogih naših sugrađana ostati i gorčina nikakvog odgovora za zaštitu svog naroda od strane tadašnje vlasti u Beogradu koja je bila pod uticajem tajkuna u stranih ambasada i nemoćna da bilo šta preduzme u našu zaštitu, jer su čuvali samo svoje fotelje", navodi se u saopštenju.

Poslanici ističu da zarad svih žrtava martovskog pogroma ostaje u amanet sećanje na stradanje srpskog naroda koje se više nikada ne sme ponoviti.

"Tog 17. marta 2004. godine, na Kosovu i Metohiji se desio pogrom na očigled celog sveta, kao sramota moderne Evrope, ali još veća sramota tadašnje vlasti u Beogradu. Nastradali u tim martovskim danima 2004. godine ostaju naš amanet, da ne zaboravimo kako se stradanje našeg naroda, naših sugrađana, ne sme nikada više ponoviti. Zarad svakog od njih moramo da opstajemo, da se borimo, prisećamo i ponavljamo da smo tu gde jesmo i da ćemo tu i ostati. Ono što je danas važno jeste da srpski narod na Kosovu i Metohiji i dalje ponosno živi na svojim ognjištima, u neprestanoj borbi za svoja prava i svoju budućnost. Na žalost i dalje u strahu od nekog novog pogroma, jer i dan danas niko nije odgovarao za svaki život izgubljen 17. marta 2004. godine", ističe se u saopštenju.

Vujičić i Marić vide nadu u činjenci da sadašnja srpska vlada i predsednik Srbije uživaju značajan ugled u svetu i da Srbija neće stajati po strani kada je u pitanju zaštita njenih građana.

"Jedino što nam uliva nadu jeste da je danas naša Srbija zemlja u kojoj odlučuje naša Vlada, naš predsednik, a ne neke ambasade i strane agenture, i koja ima poštovanje i  značajan ugled u celom svetu. Znamo da danas svako ko pomisli na neki novi 17. mart, ne može da očekuje da će Srbija da stoji po strani i da gleda kako se ponovo gazi sve srpsko, bez ikakvog razloga i ničim izazvano. Nikada više neće moći na silu da nam oduzmu naša ognjišta, naše živote i našu budućnost, a da nas niko ne zaštiti", kaže se u saopštenju.