Vujičić: Neprijatnosti tokom predstavljanja nacrta Statuta ZSO, Kurti i Bisljimi sve vreme dobacivali

Danijela Vujičić Brisel screenshot
Izvor: Screenshot TV Pink

Koordinatorka Upravljačkog tima za izradu Statuta Zajednice srpskih opština Danijela Vujičić prenela je da je tim imao svega 30 minuta, koliko je predvidela Evropska unija, za predstavljanje nacrta, ali da su sve vreme Aljbin Kurti i Besnik Bisljimi dobacivali i bili bezobrazni.

"Posle pet godina imali smo mogućnost da predstavimo nacrt Statuta ZSO. Pored uvodnog obraćanja koje sam imala, imali smo svega 30 minuta koliko je EU predvidela. Bilo je nemoguće za 30 minuta da predstavim 67 članova i devet poglavlja, ali kroz prezentaciju sam uspela da iznesem to. Na delegaciji je sada veliki posao da član po član iščita i da strane daju određene primedbe“, objasnila je ona u izjavi novinarima u Briselu, nakon što je tim predstavio nacrt.

Kazala je da je, zajedno sa koleginicom Belović, doživela veliku neprijatnost na tom sastanku.

"Da nije bilo Aleksandra Vučića nastao bi haos. Sve vreme su Kurti i Bisljimi dobacivali, obraćali se podrugljivo i bezobrazno, sa nipodoštavanjem i omalovažavanjem. Predsednik Vučić je na to reagovao burno“, dodala je Vujičić.

Prenela je da ih je, prilikom ulaska u salu, predsednik Srbije pozdravio sa „gde ste moje Srpkinje sa Kosova i Metohije“, nakon čega je “nastao haos”, jer su Kurti i Bisljimi pitali zašto koristi termin Kosovo i Metohija, pošto to nije deo Srbije.

Takođe, je ukazala da je na Upravljački tim vršen ogroman pritisak u poslednje dve nedelje i da „pune stupce i naslovne strane albanskih medija“ kako tim ne želi saradnju.

Ukazala je da predsednik Vučić nije uleteo u svađu da ih zaštiti kao žene pre svega, ne bi bilo mogućnosti da iznesu naporni rad koji su uložili u nacrt Statuta.

Objasnila je da je na Statutu rađeno četiri meseci, od aprila 2018. do avgusta 2018., i da su tada konsultovani gradoančelnici svih opština, predsednici skupština, akademska javnost, eksperti iz oblasti ekonomije, zdravstva, socijalne zaštite.

"Naši okviri su bili da u nacrt Statuta uvrstimo četiri sporazuma dogovorenih u dijalogu. Oni nisu hteli ni to smireno da slušaju. Da bi statut dobio na značaju moraju da ispune prvo Sporazum o principima normalizacije odnosa, pa onda Plan o implementaciji da bi mogao da zaživi i da bude deo pravnog poretka“, naglasila je ona.

Ukazao je da je trebalo da se uradi Plan implementacije, a obzirom da je ZSO "sui generis" moraće da primene Plan implementacije, drugi sporazum koji je usko vezan sa prvim koji se tiče principa normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

"Striktno smo se držali okvira. Statut je odličan“, podvukla je Vujičić.