Vukosavljević: Kosovske institucije kulture nisu osposobljene da čuvaju srpsko kulturno nasleđe

Unesko
Izvor: unesco.org

Bivši ministar kulture Vladan Vukosavljević izjavio je da Srbija ne sme da dozvoli da Kosovo postane član Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko), prenosi Danas.

Vukosavljević je, komentarišući član 4. francusko-nemačkog sporazuma u kome se kaže da Srbija neće sprečavati članstvo Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji, rekao agenciji Beta da bi ulazak Kosova u Unesko bio poražavajući događaj.

„Na Kosovu i Metohiji nalazi se više od 1.300 spomenika kulture srpskog naroda, a četiri od njih (Visoki Dečani, Gračanica, Pećka patrijaršija i Bogorodica Ljeviška) pripadaju svetskoj kulturnoj baštini. Svi ti spomenici su izloženi potpunom uništavanju. Ulaskom tzv. Kosova u Unesko, odgovornost za zaštitu srpskog kultnog i istorijskog nasleđa bi prešla na organe lažne države Kosovo“, rekao je Vukosavljević.

Po njegovim rečima, Srpska pravoslavna crkva (SPC) i država Srbija sada uspevaju da sprovode mere na zaštiti i restauraciji samo manastira koji su na listi svetske kulturne baštine.

„U slučaju da očuvanje i zaštita srpskih manastira, crkava i grobalja pređe u ruke tzv. države Kosovo, naša istorija bi bila prepuštena na milost i nemilost narodu koji prema srpskoj tradiciji gaji neprijateljstvo. Kosovske institucije kulture nisu kadrovski i stručno osposobljene, a ne bi bilo ni političke volje da se srpsko kulturno nasleđe sačuva“, istakao je bivši ministar.

Na pitanje Bete kako bi vlast u Srbiji trebalo da se odnosi prema eventualnom pokušaju Kosova da postane član Unesko, Vukosavljević je rekao da Srbija ni po koju cenu ne bi smela da dozvoli da Kosovo postane član Unesko.

„Ulazak Kosova u Unesko bi bio tragičan i katastrofalan događaj za srpsku kulturu i istoriju, koji se mora sprečiti po svaku cenu. Srbija mora da preduzme sve institucionalne i vaninstitucionalne napore da Kosovo ne postane član Unesko“, zaključio je Vladan Vukosavljević.