Vuksanović: Sva biračka mesta u Zvečanu otvorena, nemam informaciju da li je do sada neko glasao

Vuksan Vuksanović
Izvor: Kosovo Online

Izvršni službenik Opštinske izborne komisije Zvečan Vuksan Vuksanović izjavio je da su sva biračka mesta na kojima će građani danas moći da glasaju za opoziv gradonačelnika otvorena u sedam sati, kao i da još nema informaciju da li je neko od građana do sada to i učinio.

Vuksanović je novinarima kazao da su imali problem vezan za transport dela biračkog osoblja, ali da su bez obzira na to sva biračka mesta otvorena.

Na pitanje da li je neko danas do sada glasao, Vuksanović kaže da nema tu informaciju.

"Za sada imam samo informaciju da su sva biračka mesta otvorena. U biračkim odborima imamo četiri predstavnika, to su ispred političkih subjekta Demokratske partije Kosova, Demokratskog saveza Kosova, Samoopredeljenja i ispred kancelarije Opštinske izborne komisije", kazao je Vuksanović.

Odgovarajući na pitanje albanskih novinara da li su se mesta na kojima se danas glasa i ranije koristila u te svrhe, Vuksanović kaže da nisu.

"Imamo biračke centre koji se nisu mogli otvoriti jer nismo imali saglasnost za korišćenje. U pitanju su škole i zato smo iskoristili ove alternativne biračke centre kao centre gde će se glasati", dodao je.

U četiri opštine na severu Kosova danas se organizuje referendum o opozivu gradonačelnika albanske nacionalnosti, izabranih prošle godine glasovima nekoliko procenata birača, a sve srpske partije na Kosovu pozvale su na bojkot.

Prošle godine na izbore u četiri opštine na severu Kosova izašlo je 1.566 Albanaca i samo 13 osoba srpske nacionalnosti, odnosno 0,029 odsto Srba na severu Kosova, što je rezultiralo dolaskom na vlast aktuelnih, nelegitimno izabranih gradonačelnika.

Da bi referendum uspeo potrebno je da izađe 50 odsto plus jedan upisanih birača. CIK je štampao 40.000 biračkih listića.