Vulin: Agresija NATO poslednji veliki, nekažnjeni zločin u 20. veku

vulin
Izvor: Ministarstvo odbrane Srbije

Ministar odbrane i izaslanik predsednika Srbije Aleksandar Vulin položio je danas venac na spomen-obeležje ispred KBC „Dragiša Mišović“ u znak sećanja na pogibiju gardista i pacijenata u toj bolnici tokom NATO bombardovanja 1999.

Venac je, u ime pripadnika Vojske Srbije položio je načelnik Generalštaba VS general Milan Mojsilović.

Na današnji dan, pre 21 godinu, započela je NATO agresija na SR Jugoslaviju.

Vulin je istakao da NATO agresija bila poslednji veliki i, nažalost, nekažnjeni zločin u 20. veku, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

„Ubijeno je 2.500 vojnika, policajaca, civila i dece. Za njih, niko nikada nije odgovarao, nije rekao izvini, niko nikada nije žalio naše ubijene vojnike, policajce. Ponekad su rekli da im je žao civila, ali za ubijene vojnike i policajce niko još nikada nije rekao da im je teško i da je to veliki zločin“, rekao je Vulin.

Srpski ministar je rekao i da niko nema pravo da ubije dete, baš kao što niko nema pravo da ubije ni vojnika, ni policajca u slobodnoj suverenoj zemlji.

„Nećemo prestati da pamtimo, da podsećamo, nećemo prestati da pitamo zašto je napadnuta SR Jugoslavija, zašto bez odluke SB UN, zašto bez bilo kakvog uporišta u međunarodnom pravu“, rekao je Vulin.

Prema njegovim rečima, pre 21 jednu godinu, pokušali su da ubiju Srbiju, a uspeli su da ubiju međunarodno pravo.

„Naša zemlja se i dalje bori da povrati svoje pravo na prostoru Kosova i Metohije, bori se za svoje pravo da zna ko je naredio ovo strašno bombardovanje i zašto još niko nije odgovoran ni kriv za sve zločine, sva razaranja, smrt i uništenje“, rekao je Vulin.

Dodao je da smo i danas, kao i pre 21 godinu, suočeni sa pretnjom fizičkog nestanka i da i danas, kao i tada, moramo da budemo složni, jedinstveni, da se uzdamo samo u sebe i da, kako kaže, znamo da smo mi jedni drugima najbolji prijatelj, najveća brana pred nesrećom i jedina garancija opstanka.

„Pre 21 godinu, narod, vojska i država bili su jedno i zato smo preživeli. I danas, 21 godinu kasnije, suočeni sa virusom korona, moramo da budemo jedno, jer ćemo samo tako preživeti, da bi imao ko da se seća, da bi imao ko da traži pravdu, da bi imao ko da se bori, moramo preživeti. Srbi, kao i pre 21 godinu, budite uz svoju zemlju, uz svoju državu, samo tako ćemo preteći i samo tako ćemo ostaviti ovu zemlju i onima koji dolaze posle nas“, rekao je Vulin.

Odluka o bombardovanju, koje je trajalo 78 dana, doneta je bez odobrenja Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

U saopštenju Ministarstva odbrane se podseća da je u raketnom napadu pogođen i KBC „Dragiša Mišović“, a poginulo je sedam pripadnika Garde i tri pacijenta.

NATO agresija 19 zemalja članica zapadne vojne alijanse, počela je uveče, 24. marta 1999. godine. U njoj je stradalo 3.500, a ranjeno i povređeno više od 12.500 ljudi.

Za 78 dana ubijeno je 2.500 civila, među njima 89 mališana i 1.031 pripadnik Vojske i policije. Teže i lakše je ranjeno oko 6.000 civila, od toga 2.700 dece, kao i 5.173 vojnika i policajaca, a 25 osoba se i danas vode kao nestali, dodaje se u saopštenju.

U bombardovanju su teško oštećeni privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, infrastruktura, medijske kuće i spomenici kulture.

Procenjuje se da je za 78 dana bombardovanja izručeno 10-15 tona osiromašenog uranijuma, koji nastavlja da ugrožava zdravlje građana.

Agresija je okončana Vojnotehničkim sporazumom iz Kumanova i potpisivanjem Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Dan sećanja na stradale u NATO agresiji obeležava se danas u komandama, jedinicama i ustanovama Vojske Srbije, a pripadnici Ministarstva odbrane i VS polaganjem venaca uključiće se u obeležavanje Dana sećanja i na lokalnom nivou, dodaje se u saopštenju.

Ianče, KBC "Dragiša Mišović" pogođen je u napadu 20. maja 1999. godine, u 00.50 sati, a uništena je zgrada neurologije i oštećene zgrade Dečje i Ginekološko-akušerske klinike i prostorije pravne službe bolnice i računovodstvo.