Vulin: Kipar nikada neće priznati Kosovo

Vulin
Izvor: Tanjug

Ministar odbrane Vlade Srbije Aleksandar Vulin, zahvalio se narodu i Vladi Kipra na “principijelnoj, doslednoj i hrabroj politici kada je u pitanju Kosovo i Metohija” i na tome što je Kipar, iako suočen sa velikim pritiscima, uvek bio uz Srbiju u svim međunarodnim forumima, ni ne razmatrajući mogućnost da prizna Kosovo ili da promeni svoj stav, prenosi Tanjug.

Vulin je, nakon sastanka sa ministrom odbrane Kipra Savasom Angelidesom, istakao da “Srbija daje sve od sebe da dođe do rešenja kada je u pitanju Kosovo i Metohija” i upravo zbog toga razumemo koliko je teško narodu i Vladi Kipra kada mora da rešava svoje probleme, na svojoj teritoriji.

On je rekao da Srbija apsolutno podržava suverenitet i teritorijalni integritet Kipra, uključujući i suverena prava te države da istražuje i iskorišćava prirodne resurse u svojoj ekskluzivnoj ekonomskoj zoni, kao i da sve ekonomske aktivnosti u ovoj zoni mogu i moraju da se sprovode samo uz saglasnost kiparskih vlasti i uz poštovanje Konvencije UN o pravu mora.

Angelides je ponovio da Kipar podržava napore Vlade Srbije da dođe do “uzajamno prihvatljivog i održivog rešenja za KiM u okviru evropskog dijaloga”.

Takođe, on je poručio da Kipar podržava Srbiju na njenom evropskim putu i pohvalio veliki napredak koji je do sada ostvaren.