Vulin: Kosovo i Metohija je srpski Jerusalim

Vulin i Teofil III
Izvor: MUP Srbije

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, koji danas na Veliku subotu boravi u zvaničnoj poseti Jerusalimu, sastao se sa njegovim blaženstvom patrijarhom jerusalimskim Teofilom III, i tom prilikom istakao da država Srbija visoko ceni stav uvaženog patrijarha jerusalimskog da je Kosovo neotuđivi deo Srbije, prenosi RTV.

Vulin je preneo najsrdačnije pozdrave predsednika Srbije Aleksandra Vučića jerusalimskom patrijarhu, kome je zahvalio na razumevanju i podršci koju pruža srpskom narodu, a posebno teritorijalnoj celovitosti i integritetu Republike Srbije, saopštio je MUP.

"Jerusalimska patrijaršija je izuzetno uticajna, reč jerusalimskog patrijarha Teofila III, dostojnog čuvara Hristovog groba i svetih mesta Svete zemlje se sluša i poštuje ne samo u Jerusalimu i Izraelu, već i na čitavom Bliskom Istoku. Zahvalni smo jerusalimskom patrijarhu za podršku koju, i u ovim teškim vremenima kada svetom odiše netrpeljivost i mržnja, s dubokom verom i ljubavlju, čitavom srpskom narodu bezuslovno pruža. Hvala patrijarhu jerusalimskom koji je, još jednom, izneo jasan stav da Kosovo i Metohija ne mogu biti oteti od Srbije i da je Kosovo i Metohija srpski Jerusalim", rekao je Vulin posle sastanka u jerusalimskoj patrijaršiji.

Vulin je tokom posete Svetoj zemlji, na Veliku subotu prisustvovao u crkvi Svetog groba u Jerusalimu i ceremoniji silaska Blagodatnog ognja, simbolu uskrsnuća Isusa Hrista.

"Više nego ikada, ceo pravoslavni svet treba da bude jedinstven. I sa ovog najsvetijeg mesta hoću da poručim da mi Srbi, gde god da živimo, treba da se okupimo i budemo jedinstveni", istakao je Vulin, preneo je Tanjug.

Ministar Vulin je iz Svete zemlje svim pravoslavnim hrišćanima čestitao predstojeći Vaskrs i naglasio da Hristovo vaskrsenje iznova treba da nas podseti na neprolazne vrednosti zajedništva, jedinstva, uzajamnog uvažavanja i poštovanja.