Vulin: Račak je strašna i velika laž, koja mora da se raskrinka

Vulin
Izvor: Kosovo Online

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je da je slučaj Račak bila strašna i velika laž koja mora da bude raskrinkan, prenosi Tanjug.

"Račak je laž koja je poslužila kao opravdanje za početak NATO agresije na SRJ. Račak je laž koja je poslužila kao opravdanje da se ubije preko stotinu naše dece. Ta laž mora da bude raskrinkana", rekao je Vulin u jutarnjem programu TV Hepi povodom godišnjice događaja u Račku 1999. godine.

Vulin je dodao da neće dozvoliti da stvari padnu u zaborav i da se podrazumevaju.

"Hoću da govorimo jezikom modernog vremena, zato će Ministarstvo unutrašnjih poslova, zajedno sa RTS snimiti serijal filmova koji zovemo 'Dosije Kosovo'. U njemu će sve biti dokumentovano. Kad sam bio ministar odbrane imao sam čast da zajedno sa RTS snimimo filmove o bitkama na Košarama i Paštriku", rekao je ministar policije.

Vulin je dodao da se do tada skoro da nije znalo su ti ljudi, a da je sada to deo pamćenja nacije, koji više ne može da bude oduzet oduzet.

"A ti ljudi decenijama nisu smeli da govore. Naša deca moraju da znaju da nemaju razloga da se stide svojih očeva i dedova. Godine 2015. je pokušano da se donese rezolucija u Savetu bezbednosti, kojom su Srbi trebali da budu proglašeni za jedini genocidan narod u istoriji civilizacije. Pazite, Srbi. Posle dva svetska rata Srbi su trebali da budu proglašeni za genocidni narod", ukazao je Vulin.

On je rekao da je zahvaljujući odnosu "predsednika Vučića i predsednika Putina, Rusija je stavila veto u Savetu bezbednosti i naša deca neće učiti tu strašnu glupost da su im dedovi koje su klali u Jasenovcu zapravo pripadnici genocidnog naroda".

"E, pa i ovaj Račak je deo te strašne laži, e pa i ovaj Račak mora da se raskrinka. Što bi se mi stideli toga. Mi smo decenijama pristajali da njihova laž bude naša istina, da se mi izvinjavamo za njihovu laž. Nećemo da se izvinjavamo za njihovu laž. Ovo je naša istina, ispričaćemo je celom svetu", poručio je Vulin.