Za "Otvoreni Balkan" mentalitet i dalje zatvoren

Otvoreni Balkan, Tirana
Izvor: Instagram

Veliko regionalno tržište je mnogo privlačnije od šest malih lokalnih tržišta. Takav primer sledila je i sama Evropa. Svi najvažniji evropski akteri bili su jasni da je „Otvoreni Balkan“ dobar i funkcionalan koncept ali da je za to potrebno učešće svih, piše Albanian post.

Amerikanci insistiraju da je „Otvoreni Balkan“ dobra i isplativa inicijativa. Međutim, kako se navodi, kosovska strana to ne vidi. Ova inicijativa verovatno zahteva još otvoreniji način razmišljanja od onog oko dijaloga sa Srbijom, koga nema u Prištini.

Dakle, za "Otvoreni Balkan" mentalitet i dalje ostaje zatvoren, zaključuje Albanian post, uz opasku da se posle 1. januara možda čak i promeni, ali da će biti potrebno vreme da se vide efekti inicijative.

"Nepoverenje u Srbiju veliki je problem za Prištinu i to je glavni razlog zašto Kosovo ne učestvuje na sastancima „Otvorenog Balkana“, smatra istraživač regionalnih politika Abit Hodža.

Istovremeno, on kaže da je slična inicijativa "Otvorenom Balanu" ona između Albanije i Kosova, koja predviđa potpuno otvaranje carinskih punktova.

Hodža smatra i da, realno, nije bilo zvaničnog poziva upućenog Prištini, već samo onih putem medija. Međutim, i u slučaju eventualnog poziva, mišljenja je da se Kosovo nikada neće pridružiti "Otvorenom Balkanu".

"To je zato što je u Prištini vlada odlučnija pred svojim biračima. Dakle, odluke se donose na osnovu unutrašnje politike", naveo je on.

Prema politikologu Afrimu Krasnićiju, bilans ove inicijative je više retorički nego ekonomski i on smatra da postignuti sporazumi neće doneti ništa konkretno. Prelazak granice, kako kaže, koštaće albanske trgovce, jer oni ipak moraju da prođu kroz Kosovo.