Zaev: "Otvoreni Balkan" je put ka prevazilaženju problematične prošlosti

Vučić, Rama i Zaev - Samit Otvoreni Balkan u Palati Brigada
Izvor: Instagram

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev poručio je da je "Otvoreni Balkan" pravi put za evropske integracije i da balkanske zemlje više ne bi trebalo da budu taoci nemirne prošlosti, prenosi albanski ABC njuz.

Zaev je poručio i da je Otvoreni Balkan autentičan, zajednički proces Severne Makedonije, Albanije i Srbije, ali da je inicijativa otvorena za sve zemlje u regionu.

On je potvrdio da je ovo njegovo poslednje direktno učešće na sastancima ove inicijative zbog, kako se navodi, dešavanja u makedonskoj Vladi. 

"Prava je čast i zadovoljstvo što smo danas ovde. Na svakom susretu pričamo o novim stvarima, novim inicijativama. Dozvolite mi da izrazim svoje zadovoljstvo najnovijim koracima koji su poduzeti, čestitam našim timovima koji su vredno radili u poslednjih nekoliko meseci. Imamo uspehe i rezultate da pokažemo. Nije lako ući u Evropsku uniju, ali imamo šta da pokažemo. Ovo će biti moje poslednje učešće u ovoj važnoj misiji koju provodimo. Od početka smo potencirali inicijativu Otvoreni Balkan koja je otvorena za sve zemlje u regionu. Pokazali smo da se snažna politička volja može transformisati u brzo funkcionisanje svih zemalja. Ove kapacitete smo pokazali i zemljama EU", rekao je Zaev.

Dodao je da se ovaj proces može zaustaviti u Briselu, ali da evropeizacija nije zaustavljena. Evropske vrednosti, kako je naveo, nemaju razloga za čekanje.

"Otvoreni Balkan za mene ima dodatnu vrednost, ovo je prijateljstvo koje smo nas trojica stvorili, tako da želim da pošaljem poruku svima: moramo da sačuvamo i razvijamo ovu inicijativu. Imali smo podela, svađe i nepoverenja u prošlosti. Ali Otvoreni Balkan je put napred, instrument uz pomoć kojeg ćemo ostaviti prošlost da idemo ka zajedničkoj budućnosti u EU je u najboljem interesu naših građana", poručio je Zaev.

On je naglasio da ovu inicijativu trebalo sačuvati i da je to njegova poruka za sve koji će doći na čelne pozicije zemalja "Otvorenog Balkana".

"Povezivanje mladih u oblasti obrazovanja, sporta, kao i saradnja u oblasti turizma može učiniti da imamo bolju ponudu za ostatak sveta. Kada je u pitanju vinogradarstvo trebalo bi da imamo sajam ovde, da privučemo sve veće vinarije Zapadnog Balkana, da iskoristimo budžete naše tri zemlje. Verujem da će se ova inicijativa nastaviti i u budućnosti i da će je svi prepoznati. Zahvalan sam što su mnoge zemlje EU prepoznale ovu inicijativu, a mi ćemo nastaviti da radimo još više ", dodao je Zaev. 

Zaev je rekao da je dogovor o jedinstvenom trzištu rada u regionu od velikog značaja za građane.

Naveo je da su se, kada je Brisel zaustavio proces evropskih integracije Severne Makedonije i Albanije, tri zemlje dogovorile da ne budu taoci i da ''nemaju razloga da čekaju'', prenosi Tanjug.