Zaracin: Odbijanje kosovskih političara da učestvuju na sastancima o dinaru pokazuje manju suverenost

Manuel Zaracin
Izvor: Reporteri

Izaslanik nemačke vlade za Zapadni Balkan Manuel Zaracin vidi pitanje zabrane dinara na Kosovu kao povezano sa procesom dijaloga Kosova i Srbije i navodeći da je legitiman cilj da evro bude jedina monetarna valuta na Kosovum, ipak ističe da mere koje su preduzete nisu adekvatne, jer su izazvale mnogo problema za Srbe.

Zaracin je za Kljan Kosova naveo da to što kosovski političari ne učestvuju na sastancima na kojima se govori o dinaru - pokazuje manju suverenost.

"Što se tiče pitanja dinara, vidim da je to veoma povezano sa dijalogom. Ne mislim da političari izgledaju suverenije kada nisu spremni da razgovaraju o merama o kojima se odlučuje u njihovoj zemlji, oni naravno mogu da razjasne ulogu institucija i svoju poziciju", kazao je.

Međutim, kako dodaje, kada se poriče da postoji razgovor i poriče da se pokušava da se napravi rešenje, više ne izgleda kao suverenost.

"Suverenitet je cilj Kosova, ja ga lično podržavam uz svu svoju posvećenost, znam da su u toku razgovori i očekujem da će svi raditi za rešenje za građane Kosova", rekao je Zaracin.

Navodi i da ima mnogo problema u novoj uredbi Centralne banke Kosova za monetarne valute, uključujući i dinar.

Ističe da politika ima zadatak da olakša život građanima, a ne da ga otežava.

"Nemačko mišljenje i veliki partneri u Evropskoj uniji su jasni, razumemo da je legitiman cilj da evro bude jedina monetarna valuta na Kosovu i da se to ojača. Ali, mere koje su preduzete nisu adekvatne i primećujemo mnoge probleme na terenu za Srbe Kosova, u svakodnevnom životu, a politika ima zadatak da olakša život običnim građanima vaše Republike, a ne da ga otežava", pojasnio je.

Upitan da li je Kosovo pitalo Nemačku pre donošenja te odluke, Zaracin je kazao da je to više nego jasno jer je kasnije bilo više nego očigledno da bi trebalo da se razvije drugi način da se to uradi.

"Ako su ranije i razgovarali, a nisu slušali ili čak i da nisu pričali, to je sada po mom mišljenju nebitno", dodaje.

Kaže da je agenda dijaloga Kosova i Srbije veoma jasna i da se čini da se strane slažu oko toga o čemu žele da razgovaraju, ali da generalno pristup dijalogu treba da bude konstruktivan i da se meri fleksibilnošću u vezi sa organizacijom izbora.

"Znam da Lajčak i njegov tim pokušavaju da ponude rešenja i uključe strane. Ne bih rekao da o svakoj odluci koja je relevantna za Kosovo treba razgovarati u dijalogu", dodao je.

Govoreći o odluci Ustavnog suda Kosova o vraćanju zemljišta manastiru Visoki Dečani, Zaracin je poručio kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju da mora da preuzme odgovornost i sprovodi odluke.

"Znate, ja sam Nemac i sada bismo mogli da imamo dugu diskusiju o pravnim odlukama i kada su donete. Vi znate da ja još uvek živim u pravnim osnovama za neke tačke koje su napravljene u vreme kraljevstva", rekao je Zaracin.

Govoreći o događajima u Banjskoj u septemrbu prošle godine, Zaracin kaže da je Nemačka tražila sankcionisanje Milana Radoičića, koji je osumnjičen da je glavni organizator tog, kako je naveo, "terorističkog napada".

"Međutim, politika sankcija u Evropskoj uniji je evropeizovana i verujem da je ovo ispravna odluka. Nije baš da svi u Evropi rade sve što Nemačka želi, kao što znate, mi već dugo tražimo sankcionisanje Milana Radoičića, ali nažalost nemamo odgovarajući kvorum u Savetu Evropske unije jer neke članice EU imaju drugačija mišljenja, tako da politika sankcija ne pripada odluci jedne države članice", rekao je Zaracin za Kljan Kosova.