Zečević: Makron želi da preuzme važnu ulogu u dijalogu Beograda i Prištine

Aleksandar Vučić i Emanuel Makron
Izvor: Instagram,buducnostsrbijeav

Podela Kosova, prepuštanje Srbima i Albancima da sami razreše čvor, ili dopuštanje učlanjenja "Kosova" u Ujedinjene nacije, bez toga da ga Srbija prizna za državu, mogli bi da budu elementi inovativnog rešenja za kosovsko pitanje, ocenjuju stručnjaci za međunarodne odnose, posle susreta Aleksandra Vučića i Emanuela Makrona, pišu Večernje Novosti.

Kako je srpski šef države poručio iz Pariza, lider Francuske se "ne plaši pronalaženja inovativnih rešenja", a na tom putu, kako se ocenjuje, saveznik bi mogla da mu bude Amerika.

Šef srpske diplomatije Nikola Selaković u utorak je, komentarišući koja bi inovativna rešenja za Kosovo mogla da budu, rekao da "ozbiljne države u ovakvim stvarima ne otkrivaju svoje planove i taktike", ali da je za Srbiju važna dobra saradnja na liniji Francuska - SAD.

"To je nešto što će Srbiji moći samo da olakša situaciju. Da li dramatično, onako kako Srbi žele i sanjaju? Ne. Stvari treba postavljati na realistične osnove", naveo je Selaković za RTS.

Saradnik Instituta za evropske studije profesor Slobodan Zečević kaže za "Novosti", da inovativna rešenja mogu ići od onoga što bi bilo prihvatljivo za srpsku stranu, poput podele Kosova uz autonomiju za SPC i manastire, a što Makron hoće da sasluša i što ne isključuje, preko toga da se Beograd ne protivi ulasku Kosova u Ujedinjene nacije, a da ga ne prizna, do opcije koja je za Srbiju neprihvatljiva - da Kosovo prizna, a da joj se garantuje brz put u Evropsku uniju.

O mogućnosti da Makron preuzme kormilo u usmeravanju daljeg toka dijaloga Beograda i Prištine i da na neki način u drugi plan stavi Berlin, Zečević kaže da nije isključena.

"Makron želi da dođe u prvi plan, jer Francuzi smatraju da je Srbija njihova prijateljska i partnerska zemlja i on bi želeo da ima prednost u odnosu na Nemce. Iste namere Francuska ima i u Grčkoj. Što se tiče dijaloga sa Prištinom, novi državni sekretar SAD Entoni Blinken ima veoma dobre veze za Francuskom, u kojoj se i školovao i on bi mogao da bude veoma blizak sa Makronom i francuskom vladom. Ukoliko Makron bude imao podršku Blinkena, Nemačka bi pala u drugi plan pri rešavanju pitanja KiM. Tu svakako ne mislim na generalnu poziciju Berlina unutar EU", ističe Zečević.

Komentarišući poruke koje su se čule iz Jelisejske palate, Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku kaže da će se kosovsko pitanje rešavati u koordinaciji SAD i EU. Bez obzira na očitu zainteresovanost francuskog predsednika, ona ipak smatra da to "neće ići bez Nemačke", što se kako kaže, moglo videti i iz obraćanja Makrona, koji je Nemačku i Merkelovu pomenuo nekoliko puta.

Kao jedno od inovativnih rešenja, Grubješićeva je za TV K1, navela puštanje Srba i Albanaca da probaju da problem reše sami:

"Do sada se nije desilo da srpski predstavnici i predstavnici Kosova sednu sami da rešavaju problem bez posrednika, medijatora, onih koji sede u susednoj sobi. To bi bio ogroman korak napred", rekla je Grubješić.

 

Ja
03. Februar 2021.
To je dobro sto radite makron dobro dosli u dijalogu s beogradom pristinom !!!!!!
Ja
03. Februar 2021.
Treba da mislite kao sto i znate da nebude velike albanije u taj narod nema i nemoze vise imati poverenja jer su zli narod i ljudi to se nesme njima u njihove ruke propustiti bice zla kao sto i to danas vidite !!!!!