Zeka: Tači nije znao za optužnicu

Miljaim Zeka
Izvor: Klan Kosova

Bivši poslanik u Skupštini Kosova Miljaim Zeka izjavio je da kosovski predsednik Hašim Tači nije znao za optužnicu koju je protiv njega podiglo Specijalno tužilaštvo, prenosi Gazeta Ekspres.

Zeka je za televiziju Kljan Kosova govorio o predlogu optužnice Specijalnog suda u Hagu protiv Tačija i lidera DPK Kadrija Veseljija za ratne zločine.

Kako je naveo, sa Tačijem se sreo onog dana kada je krenuo u Beč da bi produžio za Vašington i istakao da kosovski predsednik nije znao za optužnicu.

"Popio sam kafu sa predsednikom Tačijem i generalom Samijem Ljuštakuom. Pričali smo o onome o čemu će se razgovarati u Beloj kući. Tači je bio dobro raspoložen i bio je uveren da će se postići dogovor između Kosova i Srbije", istakao je Zeka.

Prema njegovim rečima, započeo je razgovor o Specijalnom sudu, ali i dodao da je Tači izbegao tu temu.

"Ostavio je utisak na mene da nema informacija", rekao je za Zeka za Kljan Kosova.

Dodao je da, iako Tači nije bio upoznat sa predlogom optužnice, rekao mu je da zna da je to cilj Specijalnog suda.

"Tači mi je rekao, Miljaime, znam da sam meta ovog Suda i da ću na kraju ići na Sud, ali ja sam veoma ponosan što stižemo do kraja pregovora sa Srbijom i postićićemo konačni dogovor", naveo je Zeka.

Između ostalog, Zeka je istakao da ova optužnica predstavlja udarac na Belu kuću od strane Srbije i Rusije zbog Kosova.

Takođe, ispričao je i kako je čuo zvanične vesti o optužnici protiv Tačija i Veseljija.

"Bio sam na sastanku i supruga mi je poslala vest  iz medija i pitala me da li je to tačno. Rekao sam joj da to nije tačno. Posle sastanka, dobio sam nekoga iz Specijalnog suda i potvrđeno mi je, a nisam verovao, jer su se takve stvari  dešavale samo u kosovskim tužilaštvima", zaključio je Zeka.