Zelenski ljut što je Mask povezao Ukrajinu i Kosovo, Medvedev čestitao "agentu iz senke"

Ilon Mask
Izvor: Prt. Scr.

Stav vlasnika kompanije "Tesla" i jednog od najbogatijih ljudi današnjice Ilona Maska o mogućem rešenju za ukrajinsku krizu i anketa koju je ponudio svojim pratiocima na Tviteru, izazvali su brojne reakcije, a reagovali su i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i zamenik predsednika ruskog Nacionalnog saveta za bezbednost Dmitri Medvedev.

Ono što je posebno izazvalo reakcije je predlog Maska, da se u vezi sa ukrajinskom teritorijom koju je priključila Rusija primeni "pristup sličan Kosovu".

Ilon Mask je naveo kako vidi moguće razrešenje aktuelne situacije na istoku Evrope.

– Ponoviti izbore anektiranih regiona pod nadzorom UN. Rusija odlazi ako je to volja naroda;

– Krim zvanično deo Rusije, kako je bilo od 1783. (do greške Hruščova);

– Da se obezbedi vodosnabdevanje Krima;

– Da Ukrajina ostane neutralna.

Za manje od dva sata Mask je dobio više od milion odgovora, a većina se ne slaže sa njegovim mišljenjem o mogućem ishodu. Mask je botove optužio za takav rezultat glasanja.

Na Maskovu objavu reagovao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, koji je na Tviteru objavio anketu sa pitanjem pratiocima - da li više vole Maska koji podržava Ukrajinu ili onog koji podržava Rusiju. 

Takođe, savetnik ukrajinskog predsednika Mihailo Podoljak je napisao u komentaru: "Da li pokušavaš da legalizuješ pseudoreferendume koji su se održali pod pretnjom oružja u uslovima progona, masovnih pogubljenja i mučenja? Loš put."

Mask je tada odgovorio: Ne, predlažem da se glasa pod nadzorom UN (ili izaberite svoj subjekt ili državu od najviše poverenja)", bio je Maskov odgovor na Podoljakov komentar. Usledio je još jedan tvit u kojem je naveo: "Možda pristup sličan Kosovu".

Povodom Maskovog stava oglasio se i bivši ruski predsednik i zamenik predsednika ruskog Nacionalnog saveta za bezbednost Dmitri Medvedev, koji je šaljivo predložio da se Masku dodeli "novi oficirski čin" uz komentar da je šteta što se "agent iz senke razotkrio".

"Svaka čast! Agent iz senke se razotkrio. Zaslužuje novi čin i to vrlo brzo. Njegov sledeći tvit će verovatno biti nešto o tome da je Ukrajina veštački stvorena država. Predviđamo…", napisao je Medvedev.