Zemaj: Kurti politizuje i degradira zdravstvo, lekari s razlogom beže s Kosova

Armend Zemaj
Izvor: Ekonomia Online

Bivši ministar zdravlja i poslanik Demokratskog saveza Kosova Armend Zemaj optužio je vladu Aljbina Kurtija da degradira zdravstvene ustanove, jer pokušava da politizuje zdravstveni sistem i naveo da lekari odlaze sa Kosova, zato što su uvređeni načinom na kojih ih vlast tretira, prenosi Ekonomija onlajn.

Zemaj je rekao da se lista čekanja na operacije na mnogim klinikama uvećava, a da od toga korist imaju privatne bolnice.

"Uvek smo ranije bili kritikovani zbog lošeg upravljanja, ali sada uopšte nema upravljanja i to je naša briga. Ne postoji posvećenost upravljanju situacijom u zdravstvu. Postoje samo periferne 'ad-hok' akcije i sve je degradirano. Ovo je najveća degradacija koja se ikada dogodila u zdravstvenim ustanovama zbog postavljanja direktora klinika po plitičkoj liniji. Ministar i Vlada to dozvoljavaju, jer imaju slabo interesovanje za zdravstvene radnike", rekao je Zemaj.

On kaže da lekari odlaze sa Kosova, i to ne samo specijalisti, jer nemaju adekvatan tretman od Vlade.

"Uvredljiv je način na koji im se pristupa. Uvreda je da im zbog politike Vlade ne dozvolite da se bave svojim profesionalnim radom. Lista čekanja za operacije u mnogim klinikama je otišla do alarmantnog nivoa, dok su u privatnom sektoru uvek spremni i mogu da pacijentima ponude usluge. To je totalni nesklad rukovođenja zdravstvenim sektorom", rekao je Zemaj.