Zemaj o izborima na severu Kosova: Nesposobna vlada odgovornost prebacila na CIK

Armend Zemaj
Izvor: Ekonomia Online

Poslanik Demokratskog saveza Kosova (DSK) Armend Zemaj ocenio je za Gazetu Blic, da je situacija u vezi sa izborima na severu Kosova posledica koja je ostala od prošle godine, i pitanja tablica, a da vlada sada odgovornost prebacuje na CIK, dodajući da situacija "neće proći bez posledica i nije lako izvodljiva".

"Bahatost ove vlade u upravljanju situacijom, posebno u severnom delu Kosova od početka mandata, problematična je sama po sebi, ali i po ustavnosti i zakonitosti na celoj teritoriji Kosova. Problem tablica je ostavio posledice, poigravanjem sa međunarodnim partnerima, koje vlada nije slušala, odlaganjem izbora, odustajanjem čelnih ljudi da budu gradonačelnici, a sada prebacivanjem odgovornosti u ruke CIK-a, vlada pokušava da pokrije probleme, napade, pokušaje destabilizacije severa i način bavljenja tim delom u dijalogu sa Srbijom, odnosno posle Ohridskog sporazuma", rekao je Zemaj.

Kako kaže, situacija "izgleda da neće proći bez posledica i njom nije lako upravljati".

"U tom kontekstu, podržavamo vladu da u tom delu ostvaruje suverenitet i zakonitost, ali ne možemo ostati inertni na netransparentnost o tome kakvih problema ima u tom delu Kosova", kaže Zemaj.

Kako je rekao, suština problema sa severom nisu izbori, već što u tom delu ne postoji stabilna vlast institucija Kosova.

Vlada, kaže, tvrdi suprotno, ali je za njega to populizam.

"Vlada je rekla suprotno, da nikada od rata nije bilo više legaliteta nego sada, i u prenesenom smislu, sve ono sa dopisima, koje smo pomenuli preko CIK-a, pokazuje nesposobnost vlasti da se bavi problemom koji se tamo dešava", ocenjuje Zemaj.

Dodaje da je Kosovo moralo da se pripremi za drugačiju situaciju, posle ostavki Srba na severu, jer sada nema transparentnost o situaciji, tako da ne vidi rešenje, ali napominje da je važno partnerstvo i uticaj međunarodne zajednice, primećujući da je došlo "do promene jezika država Kvinte".

Prema njegovim rečima, "bez rasprave o uticaju predsednika Srbije Aleksandra Vučića na severu ne može se ići napred", i doći će samo do destabilizacije, jer je, kaže, "Srbija agresor, a Kurti kao premijer stavlja vladu u zamku".