Zeman: Molim srpski narod da nam oprosti bombardovanje 1999.

Vučić i Zeman
Izvor: Printskrin

U Pragu je završen sastanak predsednika Češke i Srbije Miloša Zemana i Aleksandra Vučića u četiri oka, nakon čega su se državnici obratili medijima.

Pre sastanka, Vučića je uz vojne počasti i intoniranje himni dve zemlje dočekao u Praškom zamku predsednik Češke Miloš Zeman, nakon čega je usledila je ceremonija dodele odlikovanja. Na ovoj ceremoniji predsednik Češke Zeman uručio predsedniku Vučiću "Orden belog lava, a predsednik Srbije češkom kolegi Zemanu "Orden Republike Srbije na lenti"(odlikovanje iz 2020).

Zeman je nakon sastanka istakao da su "razgovarali o tradicionalnom prijateljstvu koje se odigravalo 1938. i 1968. godine". 

"U oba slučaja nam je srpski narod dao podršku, a mi smo im se zahvalili bombardovanjem. Ovom prilikom se izvinjavam za bombardovanje Jugoslavije, bilo je to gore od zločina. Ja molim srpski narod da nam oprosti", rekao je na početku Zeman.

Predsednik Srbije Vučić je istakao da "želi da se zahvali Zemanu za ove divne reči koje je uputio Srbiji".

"Uvek ćemo na češki narod gledati na prijateljski a od sada i na bratski narod. Srpski narod neće zaboraviti ove reči oko bombardovanja, bicemo večno zahvalni jer to niko nikada nije izgovorio. Zeman će pre kraja godine posetiti Srbiju, jer je to obećao na moje obećanje. A, ja sam obećao da će Srbija rešiti komplikovan imovinski problem I da ćemo pokloniti Češku kuću iz 1928. godine Češkoj. I očekujem ga na otvaranju “, rekao je Vučić.

Dodao je da pripadnici češke manjine žive najvećim delom u Južnom Banatu i predstavljaju pravo bogatstvo Srbije, te da zato želi da im se omogući da imaju svoju kuću, koja im je pripadala, a oduzeta 60-ih godina.

Takođe, Vučić je zahvalio Zeman una ordenu moji mu je dodelio.

“Za mene ovo znači veliku čast. Prvo sam ja njemu dodelio orden, koji je višestruko zaslužio, a ovo što ja danas nosim na reveru sakoa, je dodatna obaveza za mene da se borim za srpsko-česko prijateljsko, da radim što je moguće više, I za to imate moje oećanje”, rekao je Vučić.

Dodao da je danas divno biti Srbin u Pragu, i da Srbija nikada neće zaboraviti Zemanove reči.

Pekar
18. Maj 2021.
Srbija nikad nece priznati kosovo
Jelena
18. Maj 2021.
Sta znaci savest. Osetio covek pa morao da kaze javno. Ko zna jos koliko njih ovo oseca ali im jos ne da inat da se izvinu. Lep gest, svaka cast. Postovanje.
Nostradamus
18. Maj 2021.
Vi se postovani predsednice potrudite da vam zemlja povuce priznanje Kosova i sve ce vam biti oprosteno. Srbi i cesi su bratski narodi.
Mali Mrav
18. Maj 2021.
Gospodin Zeman bi se trebao izviniti Njemcima koji su protjerani iz Sudetenland od strane Komunističkog Češkog režima i Vratiti im imovinu a onda poslije toga izigravati Anđela.
IOM
18. Maj 2021.
Ovo je bilo u pravom smislu etničko / ideološko čišćenje.

Znaju Česi dobro neke stvari ...