Žižek: Kurtijeva politika kombinacija feminizma, socijaldemokratije i novih pozitivnih pokreta

Slavoj Žižek
Izvor: Koha ditore

Poznati slovenački filozof Slavoj Žižek pohvalio je kosovskog premijera Aljbina Kurtija. U intervjuu za N1 on je rekao da je Kurtijeva politička grupa ponudila projekat koji ima snažne elemente socijaldemokratije, feminizma i novih društvenih pokreta, koje smatra pozitivnim.

"Kosovo može biti model, a ne da se modernizacija prihvati kao rezultat pritiska. Pitao sam Kurtija kako gleda na Srbe, a on mi je ispričao jednu divnu priču. Kada je bio u zatvoru sa dve stotine srpskih zatvorenika i osam Albanaca, nikada nije imao sukob sa srpskim zarobljenicima. Svi su se branili. Kurti nema problema sa Srbijom kao takvom, već s određenom političkom vizijom", smatra Žižek.

On dodaje da u toj političkoj viziji nije samo Aleksandar Vučić, već i Edi Rama, kao i neki drugi za koje kaže da ih je Aljbin Kurti uspio ukloniti s političke scene.

"Da verujem u Boga, molio bih se danonoćno da se nešto slično dogodi u Bosni i Hercegovini. To ne funkcioniše na način na koji vam Evropa šalje kontrolora koji vam deli lekcije - nema te liberalne Evrope. Pre 25 godina Balkan, pre svega Bosna, funkcionisao je kao 'nesvesna' liberalna Evropa. Međutim, to ne znači da je ovo primitivno područje u kojem se ostvaruju evropske strasti. To je regija u kojoj Evropa projektuje nacionalističke traume", kaže Žižek.