Zurof uputio protest delegaciji EU: Džafer Deva je simbol genocida nad Srbima i Jevrejima

Efraim Zurof
Izvor: AP/Informer

Povodom plana za obnavljanje kuće Džafera Deve u Južnoj Mitrovici direktor Jerusalimskog centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof uputio je protestno pismo šefu delegacije Evropske unije u Izraelu Dimitru Cančevu, navodeći da je Deva simbol saradnje Albanaca sa nacistima i da takvoj osobi ne bi trebalo odavati počast.

U pismu, u koje je portal Kosovo onlajn eksluzivno imao uvid, Zurof navodi da se plaši da će eventualno pretvaranje Devine rezidencije u regionalni kulturni centar napraviti suprotan efekat, s obzirom na identitet njenog nekadašnjeg vlasnika. 

"Upravo smo saznali da su Evropska unija i Program Ujedinjenih nacija za razvoj pokrenuli projekat obnove doma ozloglašenog albanskog nacističkog saradnika Džafera Deve u Mitrovici, na Kosovu. Plan je da se rezidencija pretvori u regionalni kulturni centar. S obzirom na identitet njenog istaknutog bivšeg stanara, verovatno će postići suprotan efekat, budući da će biti odata počast pojedincu koji je odigrao istaknutu ulogu u nacističkoj okupaciji delova Srbije i u regrutovanju Albanaca za službu u diviziji Vafen-SS", navodi Zurof.

Podseća da je Deva imao aktivnu ulogu u borbi protiv antinacističkih srpskih i albanskih partizana, kao i u progonu i deportaciji stotina Jevreja u koncentracioni logor Sajmište.

Pored toga, podseća Zurof, kao ministar unutrašnjih poslova u kolaboracionističkoj vladi Redžepa Mitrovice, Deva je bio odgovoran za progon i ubistva brojnih Srba.

"Deva je simbol saradnje Albanaca sa nacistima i uloge koju su imali u zločinima nad Srbima i Jevrejima. Takvoj osobi ne treba odavati počat, niti njenu rezidenciju pretvoriti u regionalni kulturni centar, kada njegova dela simboliziju ekstremističku genocidnu ideologiju", naveo je Zurof u pismu delegaciji EU.

Podsećamo, direktor centra "Simon Vizental" juče je, eksluzivno za Kosovo onlajn, izjavio da je šokiran projektom obnove kuće Džafera Deve i da će tim povodom uputiti protestno pismo delagaciji EU u Izraelu i ambasadorki EU zaduženoj za borbu protiv antisemitizma. Obnova kuće istaknutog naciste, kako je naglasio, predstavlja ruganje nacističkim žrtvama.