Abazović: Đukanović štiti kriminalne mreže unutar Crne Gore

Dritan Abazović
Izvor: Vijesti/Gov.me

Premijer u tehničkom mandatu Vlade Crne Gore Dritan Abazović pozvao predsednika Sjedinjenih Država Džoa Bajdena da pomogne ubrzanju ulaska Crne Gore u Evropsku uniju, tvrdeći da bi veći evropski blok mogao bolje da se suprotstavi Rusiji, prenose Vijesti.

Abazović je u intervjuu za "Vašington egzaminer" optužio predsednika Crne Gore Mila Đukanovića "da štiti kriminalne mreže unutar zemlje" nakon što je njegova vlada napravila rekordan broj hapšenja.

"Predsednik Đukanović je na čelu ovoga", rekao je Abazović, optužujući ga da je podstakao verske i etničke podele koje su dovele do pada njegove vlade u avgustu.

On je pozvao predsednika Sjedinjenih Država Džoa Bajdena da pomogne ubrzanju ulaska Crne Gore u Evropsku uniju, tvrdeći da bi veći evropski blok mogao bolje da se suprotstavi Rusiji.

Abazović je rekao da bi veća američka podrška u borbi Crne Gore protiv organizovanog kriminala i korupcije, uključujući ciljane sankcije, "snizila temperaturu" među podeljenim državama zapadnog Balkana i usmerila njihove interese ka Sjedinjenim Državama i Evropi.

"Regionalni lideri podstiču etničke podele kako bi prikrili svoje korumpirane poslove", rekao je Abazović.

Kazao je i da je potrebna podrška NATO i SAD u borbi protiv negativnog ruskog uticaja u regionu, uključujući i Crnu Goru.

Američki list je naveo i da je odlazeći premijer upozorio na uticaj Kine, podsećajući na angažman koji je Crna Gora sa tom zemljom napravila prilikom izgradnje auto-puta.

"Kina i Rusija, imaju različite strategije, ali (rade na tome da) utiču na našu zemlju“, rekao je Abazović.