Abazović: Glasaćemo za inicijativu DF-a o razrešenju Mila Đukanovića

Dritan Abazović
Izvor: Printscreen, VOA

Crnogorski premijer Dritan Abazović izjavio je da bi u skupštini te zemlje trebalo da se glasa za inicijativu o razrešenju predsednika Mila Đukanovića, jer se time šalje važna politička poruka, a pitanje je za pravnike da li to može da se operacionalizuje zbog situacije sa Ustavnim sudom.

On je u intervjuu za Glas Amerike, posle prvog obraćanja Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija,  da je Crna Gora taoc jednog čoveka već 30 godina, da to nije dobro i da je ta situacija objašnjena  u Njujorku brojnim partnerima, američkim i drugim.

"Prolazimo kroz jedan težak period. Logično je posle 30-godišnje vlasti da sve ne ide baš glatko. To je sasvim logično. Mi smo sada nova konstituisana većina, koja podržava da se konstituiše nova vlada, ali je prilično raznolika sa različitim političkim subjektima, sa vizijama drugačijim. Ali mi to moramo da procesuiramo. Rešenje će svakako doći na izborima, međutim nije predsednik taj koji će odrediti kad će ti izbori biti. On može da iskaže svoju političku preferenciju da Skupština skrati mandat, to je ustavno, to nije nešto što je sporno. Isto tako, Skupština Crne Gore, ako ima većinu, može da kaže da ona u ovom trenutku ne želi sebi da skrati mandat, nego želi da da šansu da se u ovom preostalom periodu, a radi se o periodu od dve godine, nastavi sa pokušajem stabilizacije društvenih prilika", rekaao je Abazović.

Na pitanje da li će time biti izazvana nova nestabilnost u zemlji Abazović kaže da je o tome trebalo da se razmišlja 19. avgusta.

"Stotine puta sam upozoravao, između ostalog i predsednika Đukanovića, da Crnu Goru ne gura u destabilizaciju, da ovo nije momenat za destabilizaciju. I on se o to oglušio, što znači da mu je cilj destabilizacija. Ako mu je cilj destablizacija, mi moramo nalaziti rešenja koja će njega da izuzmu iz procesa", rekao je Abazović.

On je ponovio da će garantovati da Crna Gora neće menjati spoljnopolitički kurs i da je to preneo međunarodnim partnerima. 

Sa američkim zvaničnicima, kako je rekao, razgovarao je i o obaveštajnom izveštaju prema kojem je Rusija tajno finansirala Demokratski front (DF) 2016. i verovatno 2018. godine, kao i da će to biti istraženo.