Abazović: Nema dramatizacije oko Temeljnog ugovora sa SPC, to je obaveza države

Abazović i Porfirije
Izvor: Kabinet premijera Crne Gore

Nikakva dramatizacija u vezi Temeljnog ugovora ne postoji, to je obaveza države, koja treba da se završi i nadam se da će se završiti na lep način, kao i sa ostalim verskim zajednicama, poručio je premijer Dritan Abazović nakon sastanka sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Porfirijem u manastiru Ostrog, prenosi RTCG.

"Moja želja je da ova vlada stavi tačku na pitanje Temeljnog ugovora", kazao je Abazović.

Istakao je da mu je bila velika čast i zadovoljstvo da se sretne sa patrijarhom Porfirijem i mitropolitom Joanikijem. 

"Radujem se da Crna Gora ide putem pomirenja i pravde, i želim da svi građani promovišu mir i univerzalne vrednosti. Svi dobronamjerni ljudi su dobrodošli u Crnu Goru, a politika Vlade će biti takva prema svim dobronamernim ljudima i u narednom periodu", kazao je premijer. 

"Neka se narod raduje, neka bude uvek što više zadovoljstva, sreće, radosti", dodao je on.

Na pitanje novinara da li je premijer sekularne države treba da se sastaje u manastiru, Abazović je kazao:

"Premijer sekularne države će se truditi da bude premijer svih građana, nezavisno da li su oni vernici ili nesu, i da na svakom pedlju ove lepe zemlje bude sa ljudima, gdje god za tim bude postojala potreba. Kako sam obilazio planine i sela, vrlo sam srećan i kada obilazim manastire, crkve, džamije, katedrale, sve što je u Crnoj Gori je naše, zajedničko, i sve što služi dobru, treba da promovišemo kao dobro."

Sastanku su prisustvovali i ministar pravde Marko Kovač i ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka.

Kako je ranije saopšteno iz Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP), predlog za susret došao je iz Abazovićevog kabineta.

Hodočasnici koji su juče krenuli iz Podgorice i drugih djelova regiona stigli su rano jutros do manastira Ostrog gdje se obeležava praznik Svetog Vasilija Ostroškog. Liturgiju je jutros služio patrijarh Porfirije.

Danas se obeležava 350 godina od upokojenja Svetog Vasilija Ostroškog.