Abazović: Podrška zahtevu Kosova za ulazak u Savet Evrope nije usmerena protiv Srbije

Dritan Abazović
Izvor: Kosovo Online

Glasanje Crne Gore u Savetu Evrope po pitanju zahteva Kosova za prijem u tu organizaciju nije usmereno protiv Srbije, rekao je danas na sednici skupštinskog Odbora za međunarodne odnose i iseljenike crnogorski premijer Dritan Abazović, pišu Vijesti.

Na Odboru je na dnevnom redu kontrolno saslušanje premijera i koordinatora Ministarstva spoljnih poslova Dritana Abazovića na temu odluke Vlade da podrži da zahtev Kosovo da bude članica Saveta Evrope uđe u proceduru ove organizacije.

Abazović je naveo da se u spoljnoj politici Crne Gore ništa nije promenilo i da je država vodila „odgovornu i konzistentnu politiku“.

„Ne bih bio iznenađen da smo glasali suprotno, pa da se sazvalo saslušanje. Tada bi to bilo nešto što je opravdano. Čuo sam da se radi o netransparentnosti - glasalo se na Komitetu, tamo nisu bili članovi Vlade već ambasadorka. Ona je poslala dopis da treba da se izjasnimo. Imaju li članovi Vlade različita mišljenja? Većina njih, odnosno svi su prihvatili na početku da Crna Gora ima konzistentnu spoljnu politiku. Crna Gora je glasala zajedno sa 33 druge države. U članu četiri Ohridskog sporazuma piše da jedna država drugu neće zaustavljati ako neka želi da se pridruži određenoj međunarodnoj organizaciji. Interes Crne Gore ovde je najveći. On se ogleda u regionalnoj saradnji i stabilnosti. Ne možemo da damo veći doprinos da se ta pitanja reše, ali možemo da budemo prijateljski naklonjeni da pozivamo države da nađu zajednički jezik“, naveo je.

Abazović je rekao da se glasanje odlagalo nekoliko puta i da konačna odluka nije usmerena protiv Srbije.

„Bio sam vrlo kolegijalan, rekao da ćemo glasati za, i da tu nema ništa protiv Srbije. Mi smo zemlja koja je priznala Kosovo, ponašali smo se kao sve zemlje koje su ga priznale, ali razumemo zemlje koje nisu priznale Kosovo. Na taj način vodimo konzistentnu politiku. Ovo nije odluka koja se donosi na sednicama Vlade. Je li nekoga interesovalo kako se glasalo za inicijativu za stanje ženskih prava u Avganistanu? Navijamo da se u dijalogu pronađe održivo rešenje između Srbije i Kosova, i mislim da je to bilo u tom kontekstu“, naglasio je on, dodajući da Crna Gora ima dobre odnose sa Srbijom.

Abazović je rekao da mu stavovi zvanične Srbije nisu strani i da razume njenu poziciju.

„Mislim da svi u Crnoj Gori treba da razumemo da svako ima neku političku kalkulaciju“, istakao je, navodeći da je on javio ambasadorki pri SE kako da glasa.

Predsednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Skupštine Crne Gore Miodrag Lekić je ocenio da Vlada ne mora da obaveštava Odbor o svojim odlukama, ali da bi to trebalo da bude praksa.

„Odluku smo saznali iz medija, ona se fazno odmotavala. Smatrali smo da je potrebno da predsednik Vlade i ministar spoljnih poslova objasni način odlučivanja i obrazloženje ove odluke. Jedna komponenta Vlade se oglasila da o tome ništa ne zna. Biće nam zanimljivo u čemu je interes države u ovom slučaju. Imali smo domino efekat, da jedna opština donese odluku o otpriznavanju Kosova. Ova zemlja je ozbiljno uzdrmala svoje temelje, a rodonačelnik toga je odlazeći predsednik Milo Đukanović. Postoji politička geografija u Crnoj Gori, i nadam se da ona neće postati geopolitička“, istakao je on.

Lekić je odgovorio da je Abazovićeva odluka pogrešna ako je reč o individualnom potezu.

"Suviše je ozbiljna i delikatna tema. Najmanje je primereno porediti ga sa ženskim pitanjem u Avganistanu. Saglasan sam s Vama da treba biti za stolom, ali je najgore biti na stolu. Mi ovde nismo islednici. Umešaćemo se u ovo, biće dalji postupak. Ja ću vas zamoliti da ne telefonirate ambasadorima, a mi ćemo u daljem postupku pokušati da ispravimo ovo što ste uradili", rekao je Lekić.

On je ukazao da su neke zemlje EU bile uzdržane.

"Mislimo da je mera biti uzdržan u trenutku kad je finale po pitanju odnosa Srbije i Kosova. Nama se, čini, a možda se varamo, da je bila mera uzdržati se. Ali znamo kako ćemo dalje. Ovo će da se nastavi. Parlamentarna skupština SE će raspravljati o ovome", kazao je Lekić.

Dodao je da su dva pravnika angažovana da provere da li ovo ima smisla.

"Nema političkih pozadina, niti je ovo politička priča, nego pokušaj ovog Odbora da jednu zapuštenu sferu koriguje u meri u kojoj je moguće“, podvukao je.

Lekić je kazao da ne misli da je najava nekih lokalnih skupština da donesu odluku o otpriznavanju Kosova - „adekvatan metod“.

"Ali to je posledica Vašeg (Abazovićevog) poteza. Crna Gora ne sme biti inferiorni pion, kojem daju instrukcije“, naveo je.

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Milun Zogović, ocenio je da je odluka Crne Gora o priznanju Kosova "najsramnija“ u njenoj istoriji.

"To je bila odluka tiranije, a ne demokratije, jer je bivši premijer Duško Marković rekao da se tome protivilo 85 odsto građana. Ovo je nastavak sramne politike. Ako ste bili uslovljeni donošenjem odluke, trebalo je to da kažete, i onda bi to možda neko i razumeo", kazao je Zogović.

On je dodao da je diskutabilna procedura i način na koji je donešena.

"Da li su određeni delovi Vlade znali za ovo ili samo žele da se ograde od toga? Zbog toga je bitno da raščistimo situaciju“, poručio je.

Ambasadorka Crne Gore pri (SE) Božidarka Krunić podržala je prošle nedelje da zahtev Kosova za ulazak u SE uđe u proceduru ove organizacije, na sednici Komiteta ministara SE. Krunić je, kako su "Vijesti" objavile, tako glasala po instrukcijama Vlade.