Abazović: Rušenjem vlade ruše se i evropski snovi Crne Gore

Dritan Abazović
Izvor: Reporteri

Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da je na današnjem sastanku u Vladi Crne Gore saopšteno da je stav da bi 43. vladu trebalo sačuvati, te da nije pametno ići na izbore u ovoj situaciji, prenosi RTCG. 

On je saopštio da ostaje pri stavu da Temeljni ugovor sa SPC ne treba da bude tema koja bi preterano trebalo da okupira pažnju vlade. Abazović je danas razgovarao sa predsednikom Milom Đukanovićem i potpredsednikom Vlade Raškom Konjevićem.

"Može da se sruši Vlada Crne Gore, ali se onda ruše evropski snovi. Nema Ustavnog suda, nema VDT-a, i Crna Gora gubi šansu koja se ukazala nakon krize u Ukrajini. Ići će se na izbore, do kad će se sastaviti nova vlada, da li će i tada biti potrebne većine, mi gubimo evropsku perspektivu", poručio je Abazović.

Svako ko želi da sruši vladu, kako je rekao, želi da Crnu Goru udalji od Evropske unije, zbog čega građani treba da detektuju pojedince i političke subjekte kojima je to interes.

Naveo je da je žalosno da se Crna Gora bavi crkvenim pitanjima, navodeći da je siguran "da niko normalan ne želi destabilizaciju Crne Gore".

"U susret turističkoj sezonu, rastu cena, lično mislim da je žalosno da se Crna Gora bavi crkvenim pitanjem. To nije moja odlika mog poimanja politike. Sebe smatram izuzetno evropskim političarem, krajnje liberalnim. Ponovio sam svoje stavove - Temeljni ugovor sa SPC, Temeljni ugovor sa CPC, sa svima koji žele aranžman sa državom u skladu sa Ustavom i zakonom", rekao je Abazović.

Destabilizacija vlade, kako je rekao Abazović, znači kraj evropske perspektive koja se otvorila Crnoj Gori.

Abazović kaže da bi građani sami trebalo da procene da li neko želi da destabilizuje Crnu Goru, te kome to ide u prilog i navodi da je si siguran da niko normalan u Crnoj Gori ne želi destabilizaciju, i niko od međunarodnih partnera Crne Gore to ne želi.

"Neka građani sami razmisle kome takva politika ide u prilog. Premijer i vlada neće podsticati destabilizaciju", poručio je Abazović.

Svi stavovi na sastanku su bili, kako je naglasio, da vlada treba da se sačuva, te da je pogubno u ovakvoj situaciji da se ide u izborni proces.

"Neki koji imaju rezerve prema Ugovoru sa SPC rekli su da bi možda trebalo da se ide u neke dodatne konsultacije, što smatram dobronamernim", saopštio je Abazović.

Zlonamernim smatra kad se teškim i ekstremističkim izjavama želi dovesti do destabilizacije. On je rekao i da želi da čuje mišljenje svih ministara na sednici vlade o Temeljnom ugovoru.

Inače, glavna tema današnjeg razgovora u Vladi bila je potpisivanje Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Na sastanku u Vladu bili su potpredsednik Vlade i ministar poljoprivrede Vladimir Joković, ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka, ministar bez portfelja Adrijan Vuksanović. Na sastanak su stigli i Andrija Popović (LP), te predstavnici albanskih stranaka Nik Đeljošaj, Mehmet Zenka, Genci Nimanbegu.