Abazović: Samo sprovodimo sankcije prema Rusiji, ne bih pravio dramu

Dritan Abazović
Izvor: Economia online

Crna Gora samo sprovodi raniju odluku o uvođenju sankcija Rusiji, poručio je premijer Crne Gore Dritan Abazović, komentarišući zabranu preleta avionu ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova, prenosi RTCG.

Abazović je naveo i da o tome nije odlučivala Vlada, već Ministarstvo spoljnih poslova.

Odgovarajući na pitanja novinara crnogorski premijer je saopštio da o zabrani preleta nije odlučivala Vlada, dodajući da to ni ubuduće neće biti slučaj.

“Bez obzira što je Vlada kolektivni organ, sva ministarstva imaju svoje nadležnosti”, rekao je Abazović.

On je dodao da je, kada je odluka donesena, bio van Crne Gore dodajući da ga je o odluci obavestio ministar odbrane Raško Konjević.

“Sva ministarstva su dužna da sprovode sankcije. Ako me pitate da li mi je drago što smo došli u ovakvu situaciju, naravno, kao i svaki građanin Evrope rekao bih da nije”, poručio je Abazović.

On je podsetio da je Crna Gora ranije uvela sankcije Rusiji.

"Dok su na snazi ovakve odluke Crna Gora stoji uz svoje partnere, uz jasnu i nedvosmislenu politiku koja je opredeljena prema EU i naše postupanje je potpuno identično kao i u drugim državama koje su uvele sankcije Rusiji, odnosno identične onome što je uradila i Severna Makedonija i Bugarska, koja je članica EU. Ne bih oko toga pravio nikakvu dramu. To što se neko buni ili bi postupio drugačije možemo da cenimo sa političkog aspekta, kao deo političkog promišljanja, ali verujte da je ova situacija prilično jednostavna", poručio je Abazović.   

On je, govoreći o godišnjici pristupanja Crne Gore NATO-u, rekao da su, nakon rata u Ukrajini, i najveći skeptici svesni da je odluka Crne Gore o članstvu u Alijansi bila ispravna.

“Ovo je jubilej vredan pažnje i Crna Gora u ovom trenutku može da se oseća mnogo komotnije nego što bi to bio slučaj da nismo članica Alijanse”, istakao je Abazović.

Nakon najnovijih dešavanja, kako je rekao, značajno se smanjuje broj onih koji misle da Crna Gora može sama da gradi svoj sistem odbrane.