Abazović: Temeljni ugovor ili se razilazimo

Dritan Abazović
Izvor: rtcg.me

Temeljni ugovor između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve definitivno je kamen spoticanja i nove manjinske vlade, što je pokazala polemika na današnjoj sednici između premijera Dritana Abazovića i predstavnika SDP-a, stranke koja je bila koalicioni partneri DPS-a Mila Đukanovića tokom njegove trodecenijske vlasti, prenosi RTV.

Raspravu je izazvala Informacija o odnosu države i verskih zajednica, odnosno Temeljnom ugovoru sa SPC, a najglasnijji protivnici su bili šef diplomatije Ranko Кrivokapić i ministar odbrane i potpredsednik vlade Raško Кonjević.

I dok Кonjević smatra da ovo pitanje nije trebalo da se nađe na dnevnom redu, pogotovo ne po hitnom postupku, Кrivokapić je uobičajeno o Srpskoj pravoslavnoj crkvi govorio kao "Crkvi Srbije" koja je u Crnoj Gori nelegalno i da zato ne može ni da postoji Temeljni ugovor. Кrivokapić je ocenio da Informacija o Temeljnom ugovoru ni metodološki nije informacija i dodao da ne postoji uzajamno priznanje između države i crkve.

On je kazao da naziv Temeljni ugovor postoji samo za državne subjekte, a "Crkva Srbije", kako tvrdi, jeste državni subjekt i to nelegalni u tom smislu, državnom smislu i ne može imati Temeljni ugovor".

"Država je međunarodni subjekt i ona registruje crkvu i priznaje crkvu", naveo je Кrivokapić.

Na to je reagovao potpredsednik vlade i ministar Vladimir Joković rekavši da on kao Srbin ne dozvoljava da iko govori "Crkva Srbije".

Rekao je i da će SNP istrajati na temi Temeljnog ugovora sa SPC.

"Govoriti 'Crkva Srbije' je igranje sa crkvom. Ja kao Srbin ne dozvoljavam da iko govori Crkva Srbije", kazao je Joković odgovarajući Кrivokapiću.

Abazović, koji je do sada više puta izjavljivao da je pitanje Temeljnog ugovora za njega gotova stvar, ali da se to pitanje previše politizuje, ponovio je i da je ovaj dokument identičan sa ugovorima koje Crna Gora ima sa drugim verskim zajednicama i da ne može da bude iznad Ustava i zakona.

"Problem ne postoji, ni u jednom segmentu. Ugovor koji treba da se potpiše identičan je ugovorima sa drugim verskim zajednicama i ne može da bude iznad Ustava i zakona", kazao je Abazović.

Istakao je da je taj ugovor legitimisanje međusobnih obaveza i prava.

"Ovde nema nikakvih obećanja, ja se bojim da obećanja postoje sa drugih strana da se to nikada neće završiti. Hoću jednu stvar da vam kažem, ono što ovaj čovek kaže ili potpiše, on će uložiti i zadnji atom da se to i sprovede u delo, ako to podrazumeva da nemamo više saradnju vreme je da se pozdravljamo", poručio je Abazović na sednici, navodi portal RTCG, a prenosi Tanjug.

Rekao je i da Temeljni ugovor sa SPC za njega nije problematično pitanje.

"Ako zbog toga treba da se razdvojimo ja sam tu, i to treba da učinimo javnim i glasnim", naveo je Abazović i dodao da želi da se odluke donose i rešavaju otvorena pitanja.

"Neki članovi vlade samo pokušavaju klizećim startovima da tako nešto uspore", naveo je Abazović.

Rekao je da on želi da doprinese pomirenju, te istakao da onaj ko to ne želi makar, kako je rekao, treba da bude neutralan.

"Кo želi da da doprinos dodatnim svađama mislim da mu nije mesto u ovom timu", poručio je Abazović.

Кonjević je kazao da je o ovom pitanju postojao dogovor i da ga je on ispoštovao. Smatra da Informacija o Temeljnom ugovoru nije smela da se nađe na vladi po hitnom postupku.

"Ovo nije vaš materijal, trebalo je da se obavi bar elementarna konsultacija i nikakva velika priča", naveo je Кonjević i dodao da vlada ne može da se opstruiše.