Ahmeti: Bez albansko-srpskog pomirenja nema bezbednosti u regionu

Ali Ahmeti
Izvor: nspm

Predsednik najveće stranke Albanaca u Severnoj Makedoniji, Demokratske unije za integraciju, Ali Ahmeti kazao je da za postizanje bezbednosti i stabilnosti u regionu mora doći do albansko-srpskog pomirenja i dodao da je jedan od koraka na tom putu priznanje nezavisnosti Kosova od strane Srbije, prenosi Kljan Kosova.

"Dakle, bez albansko-srpskog pomirenja, stabilnost i bezbednost su povređeni ne samo na Kosovu i u Srbiji, već i šire", kazao je Ahmeti.

Prema njegovim rečima, ima nekoliko koraka kako će se do tog pomirenja doći.

"Srbija mora konačno da prizna Kosovo kao državu, Kosovo mora da zauzme mesto koje mu pripada u svim međunarodnim institucijama, u Ujedinjenim nacijama, ne treba da postoje prepreke, treba da ga priznaju zemlje EU", kazao je Ahmeti.

Naveo je da je cilj Severne Makedonije da se pridruži Evropskoj uniji i da ukloni granice.

Ahmeti dodaje i da Severna Makedonija želi da nema problema sa susedima, da živi u miru, stabilnosti i bezbednosti jer je to, kako dodaje, način da se gradi budućnost za nove generacije.

"Nemojte da imaju patnje koje smo mi, kao generacija, doživeli. Nove generacije ne znaju kako smo se školovali i mučili, ali danas Albanci u Severnoj Makedoniji imaju tri univerziteta", kazao je Ahmeti.

Istakao je i da je albanska zastava nepovrediva i u službenoj upotrebi u Severnoj Makedoniji jer će, kako kaže, svaki "gradonačelnik koji nema crveno-crnu zastavu na stolu i ispred opštine biti kažnjen".