Albanija i SAD obeležavaju 100 godina diplomatskih odnosa

Albanija i SAD
Izvor: Reporteri

U okviru obeležavanja 100. godišnjice američko-albanskih diplomatskih odnosa održano je više različitih aktivnosti na kojima je naglašeno blisko partnerstvo dve zemlje i da su SAD i dalje jedan od strateških saveznika Albanije.

Diplomatski odnosi između Albanije i SAD počeli su 28. jula 1922. godine, nekoliko meseci nakon završetka Mirovne konferencije u Parizu.

Ovi odnosi su imali prekid od 52 godine tokom italijanske okupacije i komunističkog režima da bi ponovo bili obnovljeni 15. marta 1991. rušenjem režima i uspostavljanjem demokratije.

Prvi američki ambasador u Tirani bio je Ulises Grant Smit, koji je započeo diplomatsku misiju 4. decembra 1922. Dok je Vilijam Rajerson postao prvi američki ambasador nakon obnavljanja ovih odnosa 1991. godine.

Prvi albanski ambasador u Vašingtonu bio je Faik Konica, kojeg je na ovu funkciju 1929. godine postavio Ahmet Zogu.

Prvi visoki američki zvaničnik koji je posetio Albaniju bio je američki državni sekretar Džejms Bejker koji je došao u Tiranu 21. juna 1991. godine, 3 meseca nakon obnavljanja odnosa. Dok je prvi američki predsednik koji je posetio Albaniju bio predsednik Džordž Buš 10. juna 2007. godine.