Albanija potpisala ugovor o izgradnji međunarodnog aerodroma

Reporteri
Izvor: Reporteri

Albanske vlasti potpisale su danas ugovor sa konzorcijumom sa sedištem u Švajcarskoj za izgradnju novog međunarodnog aerodroma u Valoni, u vrednosti 104 miliona evra, prenosi Tanjug.

Kompanija "Mabko kontrakšen" sa sedištem u Luganu izvršiće pripremne radove i pozabaviće se ekološkim i arheološkim pitanjima za oko dve godine, a zatim će novi aerodrom završiti za 36 meseci.

Međunarodni aerodrom Valona nalaziće se 150 kilometara jugozapadno od glavnog grada Tirane, u blizini lagune Narta i reke Vojuša, prenosi agencija AP.

Aerodrom će imati pistu dugu 3,2 kilometra i planirano je da bude u mogućnosti da primi do dva miliona putnika godišnje.

Takođe će nuditi usluge održavanja aviona, koje trenutno nisu dostupne u toj zemlji.

Konzorcijum ima koncesiju na 35 godina za upravljanje aerodromom.

Albanski premijer Edi Rama rekao je da će aerodrom promovisati turizam i ekonomski razvoj, i da će od Albanije napraviti zemlju u kojoj će se broj turista povećavati eksponencijalno.

Ekološke grupe zatražile su od vlade da odustane od projekta, jer će, kako tvrde, naneti ozbiljnu štetu močvarama na zapadu zemlje, u zaštićenom području Vojuša-Narta.

Albanija ima međunarodni aerodrom "Majka Tereza" u blizini Tirane, i prošle nedelje je svečano otvorila međunarodni aerodrom Kukeš na severoistoku zemlje, koji će obavljati niskotarifne letove.

Albanija planira izgradnju još jednog aerodroma u najjužnijem okrugu Saranda.

Albansko ministarstvo infrastrukture saopštilo je da je vazdušni saobraćaj u Albaniji tokom prošle godine opao za 57 odsto zbog pandemije kovida-19.

Podsećamo da je firma "Mabko konstrakšn" u vlašništvu kosovskog političara Bedžeta Pacolija.