Albanija: Propao prvi krug izbora za predsednika države

Enkeljed Aljibeaj
Izvor: Albanian post

Šef poslaničke grupe albanske Demokratske stranke Enkeljejd Aljibeaj rekao je da prvi krug izbora za predsednika Albanije nije uspeo, a da je za to odgovorna vladajuća većina. Kako je rekao opozicija je jasno iznela svoje stavove i treba da nastavi u tom pravcu, prenosi portal Balkan veb.

Prema njegovim rečima, jasno je da u ovom prvom krugu neće biti kandidata.

"Ukazali smo da ovaj proces mora da ispuni određene kriterijume, da bi Albanci dobili šefa države. Da izađemo iz ne uvek zdrave tradicije u izboru predsednika. Moramo da stvorimo proces, moraće da postoje neki stavovi među političkim partijama. Naš stav je objavljen. Ustav Republike predviđa da se ovaj proces odvija na institucionalnoj osnovi", izjavio je Aljibeaj.

Kako je naglasio on, 84 glasa određuju da opozicija ima suštinsku ulogu. 

"Očekujemo stav većine. Da li ste za izbor predsednika po duhu Ustava? Ovaj neuspeh u ovom prvom krugu, ne bih da pravim provokacije, leži na vašim plećima. Morate zauzeti stav. Čini se da su molbe vaših najviših predstavnika bile farsa", rekao je Alibeaj.

S druge strane, poslanica Kljotiljda Buška je podvukla da proces zahteva inkluziju i pozvala opoziciju da bude kooperativnija u predlaganju kandidata, kako proces ne bi stvarao zastoje.

"Niko ne može da blokira parlamentarni proces. Logično je da mi kao komisija, pored cilja, dajemo ispravnu poziciju kandidaturama. Ustav nam daje dva zadatka, a to je procena kriterijuma, koji zahtevaju da kandidat za predsednika bude albanski državljanin po rođenju. Dva kriterijuma su važna i treba da ih procenimo. Prvi se odnosi na preispitivanje čiste prošlosti. Mora da ima integritet u skladu sa datim kriterijumima i mora da bude subjekt kome nije zabranjeno da se kandiduje po zakonu o dekriminalizaciji. Pozivam strane da se više angažuju, a ne da nagađaju ili savetuju", rekla je Buška.

U Albaniji predsednika bira parlament u pet krugova glasanja. U prva tri potrebno je da za kandidata glasa tri petine poslanika, odnosno 84, dok je u u poslednja dva kruga potrebno da glasa 71 poslanik.