Albanija prva u regionu po broju studenata koji odlaze na školovanje u inostranstvo

Albanija-studenti
Izvor: Klan Kosova

Albanija je zemlja sa najvećim brojem mladih u regionu koji odlaze na studije u inostransvo, ali se mali broj njih po završetku studija vraća u svoju zemlju rekao je šef Centra za ekonomske i društvene studije Iljir Gedeši, prenosi Kljan Kosova.

Gedeši je kao glavni razlog odlaska naveo nizak kvalitet obrazovanja. Prema njegovim rečima to je dobro kada je u pitanju povećanje kapaciteta i kvaliteta u obrazovanju jer studenti idu na bolje univerzitete. Ali prema istraživanjima, 93 odsto njih ne želi da se vrati, preneo je Euronews Albanija.

Drugi razlog za odlazak je, smatra, šire tržište rada koje ih čeka u Evropi.

„Za one koji ovde završe studije postoji problem nesklada sa tržištem rada“, rekao je Gedeši i dodao da studenti iz Albanije najčešće navode Nemačku kao jednu od zemalja u kojoj žele da nastave školovanje.

Gedeši je naveo da je do smanjenog broja stanovnika u Albaniji dovelo nekoliko faktora koji su delovali u isto vreme.

"Visoka stopa emigracije je jedan od faktora. Više od 1,7 miliona Albanaca živi u Evropi i Severnoj Americi", kazao je on.

Prema podacima INSTAT-a broj stanovništva je smanjen za 1,3 odsto u odnosu na pre godinu dana. Kako je Gedeši istakao, to se dešava jer je tendencija emigracije visoka.

„Pre 2-3 godine istraživali smo emigracioni tok albanskog stanovništva i rezultat je da 52 odsto ljudi starosne grupe od 18 do 40 godina želi da emigrira“, rekao je Gedeši.