Albanija: Socijalistička partija danas odlučuje o novom kandidatu za predsednika

Skupština Albanije.jpg
Izvor: Koha ditore

Posle tri propala krugau parlamentu za predlaganje kandidata za predsednika Albanije od strane opozicije, predsedništvo većinske Socijalistička partija premijera Edija Rameje danas će razmatrati kandidata koga će izneti kao predlog, prenosi Albanian post.

"Važno je imati predsednika koji je oličenje vrednosti javnog integriteta i one definisane Ustavom, različitog od Iljira Mete", kaže se u saopštenju Socijalističke partije.

Osnovni kriterijum je, kako je predviđeno Ustavom, bio da kandidat mora da ima više od 40 godina i da ima prebivalište u Albaniji u poslednjih 10 godina.

Predsednica Spoljnopolitičkog odbora i bivša ministarka odbrane Mimi Kodhelji, i dalje je na listi mogućih kandidata.

Ni ime bivše demokratske ministarke za evropske integracije Majlinde Bregu, koja je trenutno generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju, takođe se pominje kao moguća opcija.

Prema izvorima iz medija, deo strukture levičarske političke snage želi da na tu funkciju bude imenovan bivši ministar spoljnih poslova Ditmir Bušati.

Na listi onih o kojima se najviše priča našle su se i nepolitičke ličnosti, gde se ističu imena Perparima Kalosa i Ardijana Dvoranija, koji je bio član Vrhovnog suda koga je američki Stejt department proglasio jednom od 12 najistaknutijih ličnosti u borbi protiv korupcije.

U javnom nastupu organizacioni sekretar SP Blendi Klosi izjavio je da Dvorani ispunjava sve uslove.

Bivši glavni tužilac Ina Rama, bivši sekretar za mlade Valjdete Šalja, nekadašnji šef diplomatije Zef Mazi, predstavnik Albanije u Unesku Besiana Kadare i ambasador Albanije u UN Ferit Hodža takođe na spisku kandidata za predsednika, koji figurira u medijima.

Premijer Albanije Edi Rama je izjavio da se mora naći čovek koji ispunjava obaveze Albanaca i koji će osloboditi državu iz kandži prošlosti.

Predsedništvo Socijalističke partije o kantidatu će raspravljati danas u 17 sati.