Albanija uvodi sankcije i zatvara vazdušni prostor za Ruse

Olta Džačka.png
Izvor: Ekonomia Online

Ministarka spoljnih poslova Albanije Olta Džačka najavila je ekonomske sankcije Rusiji, koje će biti na snazi sve dok, kako navodi, Rusija nastavi "agresiju" na Ukrajinu. Takođe, u Albaniju je zabranjen ulazak osobama koje se nalaze na spisku EU, prenosi Reporteri.

Džačka je kazala da albanska vlada priprema pravnu osnovu za sprovođenje restriktivnih mera protiv Rusije i njenih entiteta, koju je odobrio Savet Evropske unije. Ukupno će se ove restriktivne mere odnositi na 654 fizička i 52 pravna lica.

Ekonomske sankcije uključuju restriktivne mere u oblasti finansija, energetike, transporta i tehnologije.

U energetskom sektoru biće zabranjena prodaja, snabdevanje, transfer ili izvoz u Rusiju specifičnih dobara i tehnologija za preradu nafte i uvedena ograničenja za pružanje relevantnih usluga.

U sektoru transporta biće zabranjen izvoz robe i tehnologije za vazduhoplovnu i vazduhoplovnu industriju, a biće zabranjeno i pružanje usluga obezbeđenja i reosiguranja i održavanja u vezi sa tom robom i tehnologijom. Takođe će biti zabranjeno pružanje relevantne tehničke i finansijske pomoći.

Tehnološkom sektoru biće uvedena dalja ograničenja izvoza robe i tehnologije dvostruke namene, kao i ograničenja izvoza određenih dobara i tehnologije, što može doprineti tehnološkom unapređenju Rusije u sektoru odbrane i bezbednosti. Ovo će uključivati proizvode kao što su poluprovodnici ili najnovije tehnologije.

Vazdušni prostor Albanije biće zatvoren od večeras za sve ruske avio-operatere ili sve letelice registrovane u Rusiji, osim u slučajevima kada se takvi letovi obavljaju iz hitnih razloga, humanitarnih ili medicinskih razloga ili međudržavnih potreba.

Takođe, Albanija više neće učestvovati u sportskim takmičenjima sa Ruskom Federacijom.